Kungliga Konsthögskolans rektor Marta Kuzma. Foto: TT/pressbild

Konsthögskolans personal slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Toppstyrning och bestraffningar. Anställda vid Kungliga Konsthögskolan slår larm om missförhållanden och vädjar om att Utbildningsdepartementet ska granska skolans ledning.

I en skrivelse till bland annat Utbildningsdepartementet berättas det om en rad missförhållanden på skolan. Som undertecknad står ”Stora delar av Kungl. Konsthögskolans personal”.

Förekommit straff

Medarbetarna menar att verksamheten är kraftigt toppstyrd av rektor Marta Kuzma och att de inte ges förtroende att utöva sin profession eller uttrycka sig fritt.

Enligt skrivelsen ska det ha förekommit fall där personal och studenter som varit kritiska till ledningen har straffats. Bland annat ska rektorn ha stoppat utdelningen av ett stipendium till en av skolans studenter efter att denne uttalat sig kritiskt om utbildningen.

Det ska även ha förekommit mobbning från personer i ledningen riktad mot personal som uttryckt kritik mot hur Kungliga konsthögskolan styrs.

”Odemokratisk och dysfunktionell”

I en facklig enkät om arbetsmiljön på skolan från december 2015 beskriver 21 av 28 svarande skolans miljö som ”odemokratisk”. 13 av 28 uppger att de känt sig hotade på arbetsplatsen och 18 av 28 beskriver Kungliga konsthögskolan som en ”dysfunktionell arbetsplats”.

De anställda vädjar nu om granskning utifrån:

”Då intern kritik tystas och styrelsen är ovillig att lyssna ser vi, stora delar av såväl undervisande som administrativ personal, oss tvungna att lyfta situationen till högre instans”, skriver de.

Kulturnyheterna har sökt Kungliga konsthögskolans rektor Marta Kuzma som har avböjt intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.