Marlborough Gallery har haft dominerande plats i samtida konstvärlden i nästan 80 år. Foto: Marlborough Gallery/Reuters

Konstinstitutionen Marlborough Gallery läggs ner

Publicerad

Efter nästan 80 år i branschen meddelar Marlborough Gallery att de lägger ner sin verksamhet, skriver The Guardian.

Konstinstitutionen, som varit ett av världens ledande samtida konstgallerier, kommer avsluta sin verksamhet som för närvarande finns i London, New York, Madrid och Barcelona från och med juni 2024.

Beslutet kommer efter ”långa och noggranna överväganden” samt interna konflikter och svårigheter att hålla takten med resten av den globala konstmarknaden.

Säljer av enormt konstlager

Företaget kommer under de kommande månaderna att sälja av sitt lager, som innehåller mer än 15 000 verk och sägs vara värderat cirka 250 miljoner dollar.

En del av försäljningen gå till ideella institutioner som stödjer konstnärer, enligt ett officiellt uttalande från Marlborough Gallery.

Hem för abstrakta expressionister

Marlborough Gallery grundades av Frank Lloyd och Harry Fisher i London 1946 och gjorde sig snabbt ett namn som representerade flera viktiga efterkrigskonstnärer i Storbritannien. Bland dem Francis Bacon, Henry Moore, Frank Auerbach och Barbara Hepworth.

1963 öppnades galleriet i New York och blev ett av de första ”megagallerierna”. Galleriet var också ett hem för abstrakta expressionister som Richard Diebenkorn, Robert Motherwell och Clyfford Still.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.