Konstnären Carl Michael von Hausswolff polisanmäls för ett verk där han påstår sig ha använt aska från ett förintelseläger.

Konstnär polisanmäls för Förintelseverk

Uppdaterad
Publicerad

Carl Michael von Hausswolffs konstverk med aska från Förintelsen har blivit en världsnyhet. Nu har verket också polisanmälts för brott mot griftefriden.

Det konstverk skapat av aska från ett koncentrationsläger, som Kulturnyheterna berättade om igår, kan nu få ett rättsligt efterspel. En privatperson har polisanmält konstnären Carl Michael von Hausswolff för misstänkt brott mot griftefriden. Det rapporterar Sydsvenskan.

Anmälaren anser att det ska betraktas som en skändning av mänskliga kvarlevor att stjäla aska från en kremeringsugn på det sätt som von Hausswolff påstår sig ha gjort.

Aska från förintelsen i konstverk

Fallet har också uppmärksammats internationellt. Brittiska, polska och israeliska medier har alla skrivit om fallet. Ingen av dem har lyckats få tag i konstnären själv, som gjort sig otillgänglig i London. Galleristen Martin Bryder säger dock till en polsk nyhetsbyrå att människor bör komma och se verket innan de dömer det.

”Inte lagligt”

Samtidigt har de ansvariga på Majdanek, som nuförtiden tjänstgör som museum, skickat ut ett pressmeddelande där de i kraftfulla ordalag fördömer konstverket som en ”ofattbart barbarisk handling”. Det rapporterar SR:s Kulturnytt.

”Kanske är det här bara en konstnärlig provokation. Helt klart är i alla fall att den svenske konstnären inte kommit över askan på ett lagligt sätt. Vi hoppas att myndigheterna inom kort kan klargöra huruvida Majdanek-offrens kvarlevor har stulits och skändats”, skriver museet i sitt pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aska från förintelsen i konstverk

Mer i ämnet