Konsten fick bestämma stadsplaneringen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges städer ska bli allt tätare bebyggda, men i Sundbyberg river man upp kommunens gamla förslag från 2011 och låter ett konstprojekt styra planeringen av hur staden ska se ut.

Det händer att konsten får kritik för att vara för flummig. Men i Sundbybergs kommun får konsten politiska resultat, då staden nu river upp det gamla förslaget och istället jobbar utifrån resultatet av konstprojektet ”Park lek parlament”, som huserat i Hallonbergen Centrum.

– I ursprungsförslaget ville man bygga längs den här vägen och koncentrera husen på bägge sidor om vägen. Det hade betytt att den här skogen skulle försvinna och att grönstråk skulle försvinna, säger Kerstin Bergendal, konstnär.

”Måste utgå från mänsklig utveckling”

– Det förslaget som är nu, är mycket mer genomarbetat och sammansatt. Det är tydligt att vi måste utgå från gröna områden och från ställen där det finns mänsklig utveckling, och inte bara från bebyggelse, säger Åsa Steen, projektchef Sundbybergs stad.

Det gamla förslaget kom från kommunen och byggbolagen. Det nya bygger ihop staden med grönområden istället, för där det är billigast att bygga hus.

Ointresserad av stadsbyggnad

Konstprojektet har genomgått flera faser och har gått ut på att inkludera de boende i nybyggnationen, att lyssna på fler röster.

Så i Hallonbergen centrum har medborgare, tjänstemän och byggbolag träffats. En mötesplats där alla som velat kunna ge sin syn på saken.

– Jag som konstnär är egentligen inte intresserad av stadsbyggnad. Det som intresserar mig egentligen är förutsättningar för demokrati. Förutsättningar för människor att utöva rollen som medborgare, säger Kerstin Bergendal och fortsätter:

– Jag är ungefär 60 år, och det har hänt mycket med våra samhällen på den tiden. Mycket ligger i medborgarrollen. Att människor inte uppfattar naturligt att dom äger nånting tillsammans, utan blivit mer och mer konsumenter. Med det förändras gradvis maktstrukturerna i samhället, att man tar det för givet att det är nån annan som bestämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.