Konstnären Lars Arrhenius har avlidit. Han var bland annat verksam inom måleri, grafik och film. Till höger: Arrhenius verk ”Elisabeth” på Gävle sjukhus, som skildrar konstnärens mormors liv i 90 porträtt. Foto: Privat & Anders Jansson / SVT

Konstnären Lars Arrhenius död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska konstnären Lars Arrhenius har avlidit, det bekräftar hans familj för SVT Kulturnyheterna.

Lars Arrhenius var verksam i flera genrer, måleri, grafik och film, bland annat han var en av upphovspersonerna till den franska barnprogramskocken Bon.

Hans verk finns i Stockholms tunnelbana och han är representerad på flera stora museer, bland dem Göteborgs konstmuseum, Arken i Köpenhamn och Malmö Konstmuseum.

Arrhenius var engagerad i Artists for future och hans konst handlade på senare år mycket om klimatfrågan.

Konst för klimatet

Han gjorde flera projekt tillsammans med konstnären och författaren Eric Ericson. Brädspelet Kalas från 2019 är en klimatironisk tävling där man förstör naturen samtidigt som man planerar ett barnkalas.

De båda har också ett verk de gjort tillsammans på den pågående utomhusutställningen Tyst vår vid Kaknästornet i Stockholm: en gravsten i skogen med texten: ”Här vilar framtiden”

– Lars Arrhenius konstnärskap präglades kanske främst av underfundighet och lekfullhet. Han var en konstnär i ständig förändring och utveckling. Hans gärning sträckte sig bortom den traditionella konstvärlden, såväl barnprogram som tunnelbanestationer har fått ta del av Lars humoristiska försök att förklara vår tids största och mest komplexa frågor, säger Eric Ericson till SVT Kulturnyheterna.

Lars Arrhenius avled på lördagen efter att ha insjuknat efter en operation. Han blev 53 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer