Foto: TT/Reuters

Konstnären Saype vill sprida hopp med gigantiska spraymålningar

Uppdaterad
Publicerad

Den fransk-schweiziska konstnären Saype målar gigantiska sammanflätade händer med biologiskt nedbrytbar sprayfärg direkt på marken runtom i världen. Nu är han i Kapstaden i Sydafrika och målar den nionde delen i sitt konstprojekt Beyond Walls.

– I en kris så polariseras världen. Då blir väldigt viktigt att sprida ett hoppfullt och optimistiskt budskap till resten av världen, säger konstnären Saype, vars riktiga namn är Guillaume Legros.

Händerna, som han målar i Philippi i Kapstaden, är den nionde delen i Beyond Walls-projektet, ett konstprojekt vars mål är att bilda den längsta symboliska människokedjan som går runt jordklotet. Den första delen målade Saype i Paris 2019 och han har sedan dess målat sina handslag i Andorra, Genève, Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro, Turin och Istanbul.

– Konstens mål är att fånga människors uppmärksamhet så jag måste hitta nya vägar att nå fram. Det är därför jag målar direkt på marken och skapar enorma fresker. Så jag väcker uppmärksamhet för att nå ut med ett optimistiskt budskap, säger Saype.

Saype har utnämnts till en av de mest inflytelserika unga konstnärerna av Forbes Magazine för sitt Beyond Walls-projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.