Ny konstfestival hålls under valåret: ”Ett svar på politiska hot”

Uppdaterad
Publicerad

Konsten har blivit mer politiserad och det hotar den konstnärliga friheten, menar konstnären Thierry Mortier. Nu mobiliserar han konstvärlden för att manifestera emot utvecklingen – genom en konstfestival som hålls under valåret.

– Det är en hyllning till konsten, vi vill stå upp för konstnärlig frihet genom att göra konst, säger han.

De senaste åren har frågan om konstnärlig frihet varit högaktuell. Senast i maj släppte Myndigheten för kulturanalys en rapport som varnade för ökad politisk styrning.

Exemplen på när politiker försökt styra konsten är också många: från kommunpolitiker i Nacka som velat diktera villkoren för konsten som visas på gatukonstfestival, till Sverigedemokraternas nya förslag att utreda ett förbud mot gangsterrap i Sveriges Radio.

– Den konstnärliga friheten står på spel när man från politiskt håll försöker diktera konsten utifrån personlig smak. Vi har många exempel, och utvecklingen märks i hela Europa, säger Thierry Mortier.

I videon kan du höra varför han anser att konstnärlig frihet ska försvaras – även när det gäller exempelvis gangsterrap.

Manifesterar under valåret

Så kom konstnären Thierry Mortier på idén till Kvadrennalen – en konstfestival som hålls i hela Sverige under valåret, då det politiska spelet är som mest intensivt. Syftet är att manifestera vikten av den fria konsten genom utställningar och evenemang.

– Kvadrennalen är en plattform för samtidskonst som reagerar mot politiska hot mot konstnärlig frihet. Vi står för konstnärlig frihet, och är partipolitiskt obundna.

Nu mobiliserar Kvadrennalen det svenska konstlivet: alltifrån myndigheter, organisationer och konstnärer har uttryckt intresse för att medverka. Tanken är att det ska finnas konsthändelser över hela Sverige under valåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.