Uställningen skulle varit på konsthallen Strandverket, belägen i Carlstens fästning på Marstrand. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Christine Olsson

Inställda utställningar på Strandverket: Stämmer kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Astrid Sylwan stämde Kungälvs kommun efter ett besked om att flera konstnärers planerade utställningar på Strandverkets konsthall ställdes in. Nu sätter förhandlingarna om de uteblivna intäkterna igång.

Det var under julhelgen för två år sedan som de fem konstnärerna fick mejl från Kungälvs kommun med ett dåligt besked – utställningarna som var planerade under våren 2019 skulle ställas in.

Kommunen hade gjort en översyn av deras ekonomi och landade i ett sparpaket som innebar att Strandverket på Marstrand tvingades stänga. Det är trots att kommunen år 2017 hade tagit över konsthallen i syfte att säkra verksamheten långsiktigt, skriver Göteborgs-Posten.

Hade arbetat heltid i fyra månader

Astrid Sylwan, konstnären som lämnat in stämningsansökan mot Kungälvs kommun, hade arbetat med utställningen på heltid i fyra månader när hon nåddes av beskedet.

– Jag har tackat nej till två utställningar och ett lärarjobb. Det här är mitt arbete och mitt levebröd. Att man då inte ens kan lyfta luren, det är oerhört osnyggt skött, sa hon till GP i december 2018.

Stämningsansökan om avtalsbrott

I stämningsansökan menar konstnären att kommunen gjort sig skyldig till avtalsbrott då det finns dokumenterad och muntlig dialog som styrker att hon fått uppdraget på Strandverket. Tillsammans med konstnärerna Tilda Lovrell och Vanna Bowles uppgår ersättningskravet till 400 000 kronor.

I samband med att ersättningskravet kom in, sa kommunjurist Mats Mikulic till GP att kommunens uppfattning är att det inte finns något avtal mellan kommunen och konstnärerna.

Under onsdagen inleddes förhandlingen om de uteblivna intäkterna vid Göteborgs Tingsrätt.

SVT har sökt de berörda konstnärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.