Mor och dotter möts i melankoli

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnlig melankoli går som en röd tråd i Karin Broos konstnärskap. På lördag öppnar utställningen ”Still Life” på Prins Eugens Waldemarsudde, och det är återigen den storslagna värmländska naturen och de egna barnen som står i fokus.

– Ju finare det är, desto starkare känner jag hur lätt allting kan förändras, säger Karin Broos.

Sent i livet övergick hon från abstrakt måleri till fotorealistiska motiv inspirerade av sin närmiljö i Värmland, som sjön Fryken och de stora skogarna runt sjön och det egna hemmet i Östra Ämtervik utanför Sunne.

Familjen som metafor

Karin Broos har också använt sig mycket av sin familj. Döttrarna och barnbarnen får ofta stå som modeller, avbilade i vardagliga situationer, inte sällan med tvetydiga och laddade med undertoner av eftertänksamhet.

– Jag använder mig mycket av mina döttrar som modeller, men mer som metaforer för något annat, säger hon.

”Speglingar”

Dokumentärfilmaren Sara Broos säger att hon nu vet vad hennes mamma är ute efter när hon avbildar sina modeller.

– Det handlar om sorg, melankoli och en svärta som alltid finns där i botten, förklarar hon

Bakom det konstnärliga bandet med döttrarna skymtar en annan berättelse laddad med mycket svärta. Det är också temat Sara Broos nya film ”Speglingar”. En film om den komplicerade relationen mellan mor och dotter.

Ett försök att närma sig

Efter den närgångna och uppmärksammade dokumentärfilmen om konstnären Lars Lerins sökande efter kärlek, vänder Sara Broos nu kameran mot sin egen mamma, men också mot sig själv. 

– Filmen är ett försök att närmar mig min mamma, men också för att lära känna mig själv bättre, säger hon och fortsätter:

– Min mamma och jag har samma erfarenheter av destruktiva tonåren, grova ätstörningar dålig självkänsla. Jag minns att när jag blev sjuk, att vi inte pratade. Det var en väldig tystnad.

Karin Broos håller inte helt med sin dotter.

– Så minns jag det inte, säger hon. Jag minns att jag försökte till varje pris få in dig på något annat, menar hon.

Karis Broos menar också att hon bländades av att dottern Sara var så duktig, vilket gjorde att hon mitt i allt beröm inte såg sprickorna i fasaden.

Karin Broos utställning på Waldemarsudde pågår framtill 21 februari 2016

Sara Broos Film ”Speglingar” kommer att ha premiär i februari 2016 på Göteborgs filmfestival.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.