Lars Noväng och John Huntington är konstnärerna bakom projektet ”Frihetsförmedlingen”. Foto: Pressbild

Konstprojektet Frihetsförmedlingen vill få fler att arbeta mindre

Publicerad

Det arbetskritiska konstprojektet Frihetsförmedlingen vill med hjälp av en avlönad frihetsförmedlare, en så kallad ”fri byråkrat”, få fler att sluta jobba.
– Det finns andra sätt att omfördela resurser i samhället och det talas det aldrig om idag, säger Lars Noväng, en av konstnärerna bakom projektet.

En förutsättning för frihet eller en form av tvång? Lönearbete och arbetslinjen ifrågasätts återigen i kulturen – den här gången i konstprojektet Frihetsförmedlingen.

Den tredje september tillträdde Cecilia Jonasson sin nya tjänst som ”fri byråkrat”, som en del i konstprojektet Frihetsförmedlingen.

– Om vi tittar på vad det verkligen bidrar till, att vi går och jobbar och bidrar till den ekonomiska tillväxten och till konsumtionssamhället så vet vi ju alla i dag att det har fått en hel del konsekvenser för världen, för jorden och för människor. Som kanske inte är så önskvärda, säger Cecilia Jonasson.

Många upplever den här typen av konst som väldigt provocerande, vad tänker du kring det?

– Bra, jag tror att vi behöver bli provocerade emellanåt för att få anledning att ställa oss de här frågorna, som vi sällan ställer oss, säger Cecilia Jonasson.

Statligt finansierat

Den fria byråkraten kommer att få lön för mödan – projektet är statligt finansierat via stöd från Kulturbryggan, en del av Konstnärsnämnden. Cecilia Janssons arbetsuppgifter kommer bland annat bestå av att:

”Granska andra myndigheters frihetsarbete, hjälpa människor ut ur inlåsning, maktlöshet och politisk depression, eller söka upp folk för att kartlägga deras frihetsbehov”, står det i pressmeddelandet.

Hjälper frihetssökare

I höst kommer Frihetsförmedlingen att ha regelbundna öppettider på Varbergs konsthall och på konstplattformen Skogen i Göteborg. Initiativtagare bakom projektet är konstnärerna Lars Noväng och John Huntington.

Om alla skulle bli fria, då skulle ju ingen bidra till att ekonomin i samhället fungerar. Hur skulle det bli då?

– Det är ett av de taganden förgivetsom ”Frihetsförmedlingen” vill kika på, tillsammans med alla intresserade, säger Lars Noväng och fortsätter:

– Det finns andra sätt att omfördela resurser i samhället och det talas det aldrig om idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer