Konstnären om ilskan mot AI-konstverket: ”Har blåsts upp”

Publicerad

Det var på konstmässan i Colorado i USA som ett konstverk skapat av artificiell intelligens vann i en av de största kategorierna. Men bidraget anklagades sedan att vara fusk och satte igång en internationell diskussion om AI:ns roll i konsten.  

Programmeraren Jason Allen hade lämnat in sitt verk “Theatre d'opéra spatial” och han blev själv mycket förvånad över vinsten.  

– Jag trodde knappt det var sant. Jag blev helt chockad, det var häftigt!

Jason Allen är utbildad programmerare och driver ett spelföretag i Colorado i USA. Tidigare i år upptäckte han det nya bildgenererande AI-programmet Midjourney. Han blev uppslukad och ägnade flera månader åt att experimentera med programmet.  

– Jag började lära mig hur jag kunde kommunicera med AI:n för att få fram den estetik jag vill ha. När jag väl gjort det var det som att ha hittat ett hemligt recept. 

Anklagelse om fusk

Men vinsten ledde till en storm av ilskna kommentarer på twitter. Många människor tyckte att det var fusk att använda artificiell intelligens i konsttävlingen, även om kategorin var digitalt manipulerade bilder. Nyheten om vinsten återgavs också av världsledande tidningar som New York Times och Washington Post, där den senare jämförde vinsten med att vinna ett maraton genom att åka i en Lamborghini. 

Men Jan von Bonsdorff, professor i konstvetenskap Uppsala universitet, anser att debatten är orättvis.  

-Det verkar vara folk som inte är insatta i hur de här nya programmen fungerar. De tror att det bara är att trycka på en knapp så generas en bild, men så enkelt är det inte.   

”En hiskelig massa jobb”

Jan von Bonsdorff menar att det är en konstnärlig process att få fram konst som har verkshöjd.  

– Först måste man skriva en uppmaning, som ska vara lång och detaljerad. Den första bilden blir heller oftast inte bra, utan man gör oändliga variationer på den och gör ett urval. Efter det arbetar man vidare i Photoshop och så vidare. Det är en hiskeligt massa jobb! 

”Händelsen har blåsts upp”

Tävlingsjuryn i Colorado hade inte uppfattat att Jason Allens verk var gjort med hjälp av AI, men har i efterhand sagt att de står fast vid Jason Allen som vinnare. Han har anklagats för att vilja skapa en konflikt men det håller han inte med om själv. Däremot säger han att ville han visa AI-programmets kapacitet.  

– Händelsen har blåsts upp, men det är inte tack vare mig utan tack vare AI! Jag bara visade: tada! Kolla vad som händer medan ni andra sover! Tack vare detta finns en diskussion om det nu.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.