Konstvetaren Theodor Ringborg om den senaste tidens klimataktioner på museum. Foto: SVT

Konstvetaren: Skadegörelse skapar uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen limmade klimataktivister fast sig själva mot glaset som skyddar Botticellis tavla ”Våren” på Uffizi-gallriet i Florens. Händelsen är en av många aktioner där klimataktivister använder konstmuseum som arena för att sprida sitt budskap.

– Vi pratar ju om det. Så på det sättet är det en ganska bra taktik, säger Theodor Ringborg, konstvetare och tillträdande vd för konsthall Tornedalen.

Aktionen mot Boticellis tavla kommer efter liknande protester vid konstgallerier i Storbritannien. Där har bland annat aktivister från gruppen ”Just stop oil” limmat fast sig sig vid Giampietrinos kopia av Da Vincis ”Nattvarden” och spraymålat inne på Royal Academy of Arts i London.

Theodor Ringborg är tveksam till att det finns ett samband mellan aktionerna och att museerna har tagit emot donationer från företag eller personer som gjort sig rika på att utvinna olja.

– Det verkar inte riktigt vara budskapet här. Det är mer den här uppmärksamhetsgrejen. Vi har ju sett förr att skadegörelse på konstverk skapar jättemycket uppmärksamhet, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.