Ett hem med designklassiker, som tillhör en samlare. Till höger fåtöljen ”Svanen” av Arne Jacobsen. Foto: TT

Kopierade designmöbler – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fällande dom i Sveriges hittills största rättegång kring kopierad design. Två av gärningsmännen i bolaget Designers Revolt döms till 1,5 års fängelse. Bolaget och de åtalade ska betala uppåt femtio miljoner i böter och skadestånd.

Näthandelsbolaget Designers Revolt har sålt kopior av kända möbler och lampor i ett bolag baserat i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gällt i 25 år. De åtalade menade därmed att verksamheten var helt laglig, men åklagarna hävdade att verksamheten bedrivits i Sverige och då ska svenska regler gälla. Bland annat hade bolaget ett lager i Älvkarleby där möblerna skickades vidare till kunder.

Verksamheten bedrevs i Sverige

Och Patent och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt går på åklagarnas linje. Föremålen bedöms ha haft upphovsrättsligt skydd i Sverige, och har i huvudsak marknadsförts och sålts till kunder i Sverige. Designers revolt har även haft två anställda i Sverige. En svensk transportfirma skötte Designers revolts transporter och lagerhållning i Sverige.

Rätten anser att verksamheten varit brottslig och att de har varit medvetna om vad de faktiskt har gjort. Den omständigheten att de tycks ha haft en felaktig uppfattning om verksamhetens laglighet kan enligt domstolen inte frita dem från ansvar.

Får betala närmare 50 miljoner kronor

Eftersom det har begåtts intrång i målsägandenas upphovsrätt ska de som nu har dömts som gärningsmän betala s.k. skälig ersättning till målsägandebolagen. Målsägandena hade yrkat ersättning med cirka 62 miljoner kronor. Den ersättning som domstolen nu har funnit ska betalas uppgår till närmare 27 miljoner kronor. Därutöver ska ägaren och bolaget sammanlagt betala drygt 22 miljoner kronor till staten, som förverkat utbyte av brottsligheten och företagsbot.

Grundades av multimiljonär

Designers Revolt grundades av entreprenören Lennart Nyberg som blev multimiljonär efter att ha sålt sitt bläckpatronföretag för hundratals miljoner kronor. Istället började han sälja kopior av kända möbler och lampor i ett näthandelsbolag baserat i Storbritannien, där upphovsrätten för design endast gällt i 25 år.

Lennart Nyberg och en anställd döms nu till 1,5 års fängelse för brott mot  upphovsrättslagen och varumärkesintrång. De två andra åtalade döms till villkorlig dom och böter. Samtliga åtalade har hela tiden nekat till brott.

– Han har också undersökt det här väldigt noga och tagit in rättsliga prövningar av kunniga advokater i Sverige att det här inte skulle vara något fel. Han är ju i en sådan situation så att han medvetet skulle begå ett brott är ju fullständigt absurt, sade Hans Strandberg, advokat, till SVT under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.