Koramästaren Solo Cissokho har gått bort. Tillsammans med musikern Ellika Frisell, till vänster, har han vunnit en grammis. Foto: TT

Koramästaren Solo Cissokho har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den senegalesiska musikern Solo Cissokho har gått bort 56 år gammal efter en längre tids sjukdom, rapporterar musiktidningen Lira.

Musikern Solo Cissokho föddes 1963 i Casamance i Senegal och flyttade till Norge 1995. I lördags gick musikern bort, 56 år gammal, efter en tids sjukdom omgiven av sina närmaste i Oslo, skriver musiktidningen Lira.

Han var känd för att spela det västafrikanska stränginstrumentet kora. I Sverige slog han igenom tillsammans med svenska musikern Ellika Frisell med skivan Tretakt Takissaba 2002. Ett samarbete som prisades med en svensk grammis och BBC:s world music awards i kategorin Boundary crossing.

Tillsammans med slagverkaren Rafael Sida Huizar gav Solo Cissokho och Ellika Frisell ut skivan Now år 2013, de var en trio från 2007. Solo Cissokho har också samarbetat med musiker som svenske Ale Möller och norska Kirsten Bråten Berg. Nyligen turnerade Solo Cissokho med bluesmannen Eric Bibb, skriver Lira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.