Korsordsmakarnas larm: en unik tradition håller på att gå i graven

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges korsordsmakare har länge larmat om att datorgenererade korsord håller på att ta över i tidningarna. De menar att humor, språkkänsla och personlighet går förlorad när datorerna tar över från de mänskliga konstruktörerna, och uppmanar nu korsordslösare att höra av sig till tidningarna när de ser att deras favoritkonstruktör försvunnit.

Redan 2018 varnade Sveriges korsordsmakare, förbundet för svenska korsordsinstruktörer, för att de hantverksgjorda korsorden håller på att ersättas av datorgenererat material.

Per Söderström är frilansjournalist och korsordskonstruktör och gör korsord till bland annat Svenska Dagbladet och Hemmets journal. Han säger att utvecklingen går åt det håll de befarade 2018.

– De stora dagstidningarna har, inte helt och hållet, men i viss mån gått över till datorgenererade korsord, säger Per Söderström.

Ofta är det en redaktör som manuellt kontrollerar de datorgenerade korsorden så att enskilda tokigheter kan bytas ut eller ändras om det behövs. Men Sveriges korsordsmakare menar att en konstruktör inte kan ersättas av en redaktör. De menar att humorn, språkkänslan och framför allt personligheten uteblir, och att en unik svensk tradition håller på att gå i graven.

Per Söderström är inte imponerad av de datorgenerade korsord han har sett.

– De har känts lite själlösa och inte så träffsäkra, säger han.

Konstruktörer förlorar uppdrag

De korsordskonstruktörer som Kulturnyheterna pratat med menar att utvecklingen lett till färre jobb.

– Jag har blivit av med ett antal uppdrag, och jag vet andra som också blivit det. Skaran kommer att tunnas ut, det blir allt färre som gör korsord, säger Per Söderström.

Sveriges korsordsmakare hoppas nu att korsordslösare hör av sig till sin tidning när de ser att när de ser att deras favoritkonstruktör försvunnit eller när de märker att ordet konstruktör bytts ut mot redaktör i bylinen.

– Jag tror att det är bra att korsordslösare hör av sig med de synpunkter de har, möjligen kan det göra skillnad på längre sikt, säger Per Söderström.

Plats för både datorer och människor?

Det nederländska förlaget Keesing Media Group har de senaste åren köpt upp Bonniers, Aller medias och Dohi publishings korsordstidningar och Sveriges korsordsmakare menar att det är Keesing som leder utvecklingen mot ett mer datorgenerat material.

– Vi använder datorstöd men det krävs alltid en redaktör och skickligt hantverk för att göra korsord, säger företagets nordiska vd Anders Juhlin.

Även om utvecklingen går mot mer datorgenererade korsord, så sker det inte på människors bekostnad menar Anders Juhlin. Han ser en växande efterfrågan och en bransch där det finns plats för bådedatorer och människor i samverkan.

– Vi arbetar med ungefär 30 anställda korsordsredaktörer och journalister som säkerställer variation, humor och glimten i ögat. Vi har både konstruktörskapade korsord och redaktörskapade korsord, båda sorter är omtyckta av läsare och jag skulle säga att efterfrågan är jättestor. Korsorden går som tåget just nu och vi rekryterar fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.