Kortfilmen rotar sig i SVT:s tablå

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 17 mars kommer Sveriges Television sända två kortfilmer i veckan på fasta sändningstider.

Under elva veckor visas totalt 24 kortfilmer tisdagar kl 23 och lördagar kl 18 i SVT2, samt på SVT Play. 23 av kortfilmerna har inte tidigare visats i svensk tv.

Helena Ingelsten, redaktör för SVT Kortfilm, hoppas att filmerna kommer att visa upp bredden på ny svensk kortfilm.

– Vi har velat ha en bra blandning, från dokumentärer till dansfilmer, spelfilm och mer experimentella filmer, säger hon.

Svenska filmer dominerar

Av de 24 filmerna är alla utom en gjorda av svenska filmare.

– Svensk kortfilm står sig så bra att det inte har funnits något behov av att ta in utländska filmer för att ha hög kvalitet, säger Ingelsten.

Att kortfilm nu också får två olika tv-tider gör att redaktionen kan välja tid utifrån innehåll. På 23-tiden kommer filmer som är lite hårdare att visas.

– Sedan innebär de fasta tiderna att man kan våga lite mer i urvalet också. Filmerna visas i ett sammanhang och blir delar av hela kortfilmsutbudet.

Animerad start

Den första filmen ut är ”Next door letters” av Sascha Fülscher. Serietecknaren Sara Granérs har skapat karaktärerna i filmen, som börjar med att Lilja och Sandra skickar ett falskt kärleksbrev till Melitta.

Exakt hälften av filmerna är gjorda av kvinnliga filmare, men kortfilmsredaktionen har inte kvoterat in filmer utifrån vilket kön regissören har, utan gått på kvalitet.

– Det var först när jag gjorde sammanställningen som jag såg att det var 50 procent manliga och 50 procent kvinnliga regissörer, säger Helena Ingelsten.

Fortsättning följer

Vårens satsning på kortfilm i SVT kommer att fortsätta under hösten. Det är ännu inte klart vilka sändningstider som ska gälla då, men det är redan bestämt att kortfilmerna kommer att få en fast tid i tablån även då.

Anders Silvergren Blåder

anders.blader@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.