Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminella uppges tvätta pengar på Spotify enligt en granskning av Svenska Dagbladet. Foto: Kallestad, Gorm/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kriminella uppger: Så tvättas pengar på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag kan säga med 100 procents säkerhet att det sker. Jag har själv varit delaktig, säger en anonym gängkriminell till tidningen.

Det har länge varit känt att artister och skivbolag kan köpa falska lyssningar på Spotify och andra strömningstjänster. Det ger mer intäkter och större uppmärksamhet för artisten. Nu kopplas verksamheten ihop med gängkriminalitet.

Bankomat

För SvD berättar en anonym polis vid Noa (polisens nationella operativa avdelning), att han ville varna Spotify för att strömningstjänsten blivit ett verktyg för kriminella, men att ingen från bolaget ringde tillbaka.

– Spotify har blivit en bankomat för dem (gängen). Det finns en direkt koppling till gängen och därför också till det dödliga våldet, säger polisen vid Noa.

Kriminella uppges använda brottspengar för att köpa kryptovaluta, som bitcoin. Pengarna går sedan vidare till personer som kan manipulera Spotifys fejkade konton för att få upp lyssnandet för en speciell artist.

– Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner) så är det självklart bra, säger en gängkriminell till SvD.

”Känsligt”

Vinsten blir dubbel: Spotify betalar ut vita pengar som ersättning för lyssningarna och artisten rusar upp på topplistorna och kan därmed slå igenom ”på riktigt”.

– Jag vill inte sälja ut folk, detta är väldigt känsligt. Det handlar om mer än att köpa streams. Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor, så gör det halva jobbet för dig. Det är tjockt bra i rekryteringssyfte, säger den kriminella personen till SvD.

Till SVT skriver en talesperson för Spotify att företaget ”arbetar hårt för att bekämpa manipulerade streams”, och uppger att SvD-granskningen bygger på felaktig information:

”Vi har ingen kännedom om att Polisen skulle ha kontaktat Spotify angående de påståenden SvD skriver om, och våra interna team har inte heller upptäckt eller fått ta del av data eller konkreta bevis som indikerar att vår plattform i någon större omfattning används på det sätt som beskrivs i artikeln.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.