Kristina Lugn är medlem i Svenska Akademien sedan 2006. Arkivbild. Foto: TT

Kristina Lugn om kulturprofilen: Det är sant vad de säger om honom

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens ledamot Kristina Lugn uttalar sig för första gången om de anklagelser som riktats mot den så kallade kulturprofilen.
– Det är sant vad de säger om honom. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant, säger hon i en intervju med det franska nyhetsprogrammet ”Sept à huit” som sänds under söndagen i TF1.

Reportaget sänds under söndagen i fransk TV och handlar om de händelser som omgärdat den så kallade kulturprofilen, som länge haft nära band till Svenska Akademien.

Anklagelserna mot kulturprofilen tog sin början 21 november då Dagens Nyheter publicerade en artikel där 18 kvinnor berättade om hur mannen utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp. DN berättar även om granskningen i TF1-reportaget som sändes på söndagskvällen.

Svenska Akademien, som tidigare delat ut pengar till den klubb som drivits av kulturprofilen i Stockholm, meddelade därefter att man ville kapa det ekonomiska stödet.

”Det är väldigt känt bland unga författare”

I reportaget konfronterar TF1 flera svenska akademiledamöter, och ber om att få kommentarer om kulturprofilen. Flera av dem ses gå in på den välkända restaurang i Gamla stan där akademin äter middag efter sina sammankomster.

Ledamoten Kristina Lugn ställer dock upp och svarar på om hon tycker att att händelserna är att betrakta som intressanta.

– Jo, det är det. Det är en väldigt sorglig historia. Hur vi blev inblandade, det är under utredning. Jag kan inte säga något om det, säger Lugn.

Hon uttalar sig i inslaget också om själva anklagelserna mot kulturprofilen.

– Det är sant vad de säger om honom. Det är sant. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant. Men Akademien var inte inblandad i det. Vi är inte inblandade. Och fortsätter:

– Jag menar, det är väldigt känt bland unga författare. Jag kan inte prata. Om jag börjar prata med dig, då kan jag förstöra allting, för mig själv och för alla.

Förundersökning pågår

I december 2017 bekräftade kammaråklagare Christina Voigt att hon har inlett en förundersökning mot den så kallade kulturprofilen.

Den utpekade mannen har, via sin advokat nekat till anklagelserna.

– Han förnekar dem och nekar till att ha agerat på det sätt man har påstått, har hans advokat Björn Hurtig tidigare sagt till Kulturnyheterna.

Utredningen pågår fortfarande men för drygt två veckor sedan meddelade åklagarmyndigheten att delar av den pågående förundersökningen läggs ned.

Förundersökningen fortsätter för de delar där misstankar om brott finns kvar. 

SVT Nyheter söker kulturprofilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet