Nytrycket av poeten Kristina Lugns diktsamling Dikter 1973-2003 har dragits tillbaka av förlaget. Foto: Jessica Gow/TT/Albert Bonniers förlag

Kristina Lugns diktsamling dras in – innehåller tryckfel

Uppdaterad
Publicerad

Albert Bonniers förlag har dragit in nytrycket av den avlidna poeten Kristina Lugns diktsamling Dikter 1972-2003 efter att läsare har upptäckt korrfel i boken.

Diktsamlingen Dikter 1972-2003 gavs ut första gången 2006 och trycktes på nytt i år, ett så kallat tilltryck. Men den nya upplagan hann inte vara ute i mer än ett par veckor innan den drogs tillbaka från förlaget.

– Det var läsare som gjorde oss uppmärksamma på fel. Och då ville vi så klart se till att det blir rätt, därför drog vi in den, säger Isa Widerståhl, förlagschef på Albert Bonniers förlag.

Hon berättar att felen uppkom vid tryckningen. När den gamla filen med texten lästes in ledde ett konverteringsfel till att vissa tecken förväxlades.

Ett hundratal feltryckta böcker har levererats

– Det är så klart angeläget att Kristina Lugns diktsamling inte innehåller fel och därför har vi låst den upplagan. De feltryckta böckerna kommer att makuleras och den kommer att tryckas på nytt, säger Isa Widerståhl.

Hon berättar att det första tilltrycket av diktsamlingen var på 4 000 exemplar men att det var ungefär ett hundratal böcker som levererades ut i handeln innan fel upptäcktes.

Det är ännu inte klart när den nya, och förhoppningsvis felfria, upplagan av Kristina Lugns diktsamling kommer att finnas tillgänglig, men förlaget hoppas att det ska ske under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.