Kristofer Folkhammar skriver om att bli förälder tillsammans med en vän

Uppdaterad
Publicerad

Den malmöbaserade författaren Kristofer Folkhammar ska läsa på den digitala invigningen av Sveriges enda HBTQ-bokhandel, Page 28. Han har, precis som huvudpersonen i sin nya roman, Är det barnen, baby?, blivit förälder tillsammans med en vän.

Efter en sommar av inseminationsritualer blir Julia, vännen till huvudpersonen i Kristofer Folkhammars bok Är det barnen, baby?, gravid. De ska bli föräldrar, men har aldrig legat med varandra och är inte ett par. Huvudpersonen slits istället mellan kärleken till den trygge pojkvännen Alexander och den undflyende, före detta älskaren, Jeremie.

– Jag har själv barn på samma sätt som huvudpersonen i boken och har haft min beskärda del av trassliga kärleksrelationer. Det har funnits en egen längtan att få det här gestaltat i skönlitteraturen, jag har väl sett en lucka där, säger författaren Kristofer Folkhammar.

Föräldraskap och triangeldrama

Boken är skriven som ett brev, som huvudpersonen under en sommarnatt skriver till en vän. Brevet expanderar till en berättelse om allt från att komma ut till att inseminera. Men den handlar också om att skriva, om kärlek, ensamhet, sex och att bli förälder.

– Huvudpersonen vet inte riktigt hur relationen till medföräldern, barnets mamma, ska se ut. Och han vet heller inte riktigt hur han ska organisera sitt kärleksliv, där han dras in i ett triangeldrama, säger Kristofer Folkhammar.

Hör Kristofer Folkhammar läsa ur sin bok Är det barnen, baby? i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.