• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

George Soros i Österrike 2019. Foto: AP/TT

Kritik mot SVT för dokumentär om George Soros

Uppdaterad
Publicerad

SVT Play visar sedan i söndags en dokumentär om konspirationsteorierna kring den ungersk-amerikanske miljardären George Soros. Men hård kritik har riktats mot hur dokumentären presenterades av SVT.

George Soros blev känd i början av 90-talet för omfattande valutaspekulationer och för att ha stöttat kultur- och utbildningsprojekt i forna kommuniststater i Östeuropa.

Soros har länge varit föremål för konspirationsteorier om judiskt världsherravälde av personer på högerytterkanten, men på senare år har teorierna blivit fler och har fått fäste i bredare lager.

På söndagen publicerades SVT en dokumentär i Play om just konspirationsteorierna kring Soros. Men både dokumentären, och framför allt hur den presenterades, har fått kritik av såväl de stora tidningarna som på sociala medier.

Rent konspiratoriskt

”Är han (Soros) i själva verket hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare som Trump, Erdogan, Orban och Putin” löd programbeskrivningen, som nu ändrats.

– SVT presenterade dokumentären med ett rent konspiratoriskt uttalande ”är det George Soros som ligger bakom…” och sen en massa saker. När BBC presenterade filmen var de noggranna med att det handlade om konspirationsteorier, säger skribenten Isobel Hadley-Kamptz, som skrivit om dokumentären i Expressen.

Axel Arnö, projektledare SVT Dokumentär, säger att man ändrat i programpresentationen, men att kritikerna missar målet.

– Vi förutsätter att folk tittar på programmet. Jag blev lite förvånad, kritiken mot BBC var att det var ”vänstervridet och att man inte kan lita på dem”. Men om man kan uppfatta presentationen som att vi ställer oss bakom galna konspirationsteorier så får vi ändra det, säger han.

Axel Arnö tycker att det är viktigt att gå igenom de osanna konspirationer som finns kring Soros för att kunna slå hål på dem.

– På nåt sätt måste man berätta om de tokiga teorierna för att kunna berätta vad det handlar om, de här människorna finns, säger han.

Upplever falsk balans

Isobel Hadley-Kamptz menar dock att konspirationsteorierna presenteras allt för detaljerat och för länge innan motbilden kommer. 

– Jag tycker att man kan visa att teorierna finns, men då måste man visa det tydligare att det här är rena påhitt. Jag upplever det som att man valde att kommunicera det blir som en falsk balansgrej, ”vissa säger att han är djävulen, andra inte, låt oss undersöka”, säger hon.

George Soros föddes 1930 i Ungerns huvudstad Budapest. Han växte upp i en judisk familj i Budapest. När nazisterna kom till staden 1944 splittrades familjen och använde falska id-dokument för att undvika att skickas till koncentrationsläger. 1947 flyttade han med familjen till London och 1956, efter studier, till USA.

I början av 70-talet startade han en hedgefond, som växte snabbt. Soros blev känd i början av 90-talet när han tjänade stora summor pengar genom att handla i valuta – specifikt det brittiska pundet strax innan det sjönk i värde.

2002 dömdes han av en fransk domstol för insidertrading.

George Soros har även engagerat sig för demokrati och utveckling östeuropeiska länder genom omfattande stipendier och donationer och är känd som filantrop. Han har även skrivit ett flertal böcker.

Källa: Encyklopaedia Britannica.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer