Konstnärernas riksorganisations ordförande Sara Edström. Foto: SVT

Nacka kommun beställde konst som skulle spegla ”finansiärers värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun beställde konst som skulle spegla privata företagsvärderingar – och ställde krav på att logotyper skulle synas i konstverken. Mycket problematiskt, tycker konstnärernas riksorganisation (KRO).

– Det är inte fri konst – det är ett reklamuppdrag, säger KRO:s ordförande Sara Edström till Kulturnyheterna.

I början av september rapporterade Kulturnyheterna att Nacka kommun infört omfattande riktlinjer för gatukonstfestivalen Wall street Nacka. Den kommunala konstfestivalen ville inte associeras med graffiti – och satte därför upp riktlinjer om att konsten skulle vara samhällspositiv, fredlig och respektfull.

Då anklagades kommunen för att göra intrång i den konstnärliga friheten och för att inte ta principen om armlängds avstånd på allvar.

Nu kan Kulturnyheterna visa att Nacka kommun redan 2018 på liknande sätt försökte styra konstens innehåll. Det vid en upphandling av tre tillfälliga konstnärliga gestaltningar vid kommunens kommande tunnelbanestationer i Sickla, Järla och Nacka.

KRO: Ett reklamuppdrag

I ett upphandlingsunderlag som Kulturnyheterna tagit del av ställer kommunen bland annat krav på att konstverken ska ”spegla finansiärernas värderingar” och att byggaktörers logotyper ska infogas i verken. Dessutom skriver kommunen att varje konstnärliga installation ska ”innehålla ett tunnelbane-T i blått och vitt”.

Konstnärernas riksorganisation ser allvarligt på kravbilden som Nacka kommun ger uttryck för i upphandlingsunderlaget:

– Det är alldeles för mycket detaljstyrning om man vill att det här ska vara ett konstnärligt verk, säger KRO:s ordförande Sara Edström:

– Att konstverken ska spegla företagens värderingar gör att det inte längre är fri konst – det är ett reklamuppdrag, fortsätter hon.

Konstnären Katarina Löfström uppvaktades under våren 2018 av Nacka kommun med en förfrågan om att vara med i projektet. Hon tackade omgående nej eftersom även hon ansåg att upphandlingsunderlagets krav underminerade den konstnärliga friheten, och att det handlade om reklam – inte en konstnärlig gestaltning.

I ett mejl till Kulturnyheterna beskriver hon kommunens formuleringar som ”djupt problematiska”.

Henrik Orrje, administrativ chef vid Statens konstråd, instämmer i KRO:s kritik:

– När det handlar om att konstnärer ska spegla värderingar som en verksamhet har satt upp är du inne och begränsar den konstnärliga friheten, säger han.

Av de konstnärliga gestaltningar som sedermera uppförs är två av dem externt finansierade av privata byggbolag. Men en av dem, en muralmålning vid Järla station, har helt finansierats av Nacka kommun. I slutresultatet av projektet syns inga företagsloggor. Däremot bär ett av barnen vid muralen en t-shirt med ett framträdande tunnelbane-T i blått och vitt.

Statens konstråd: Inskränker konstnärens frihet

Det finns vägledande mål för kommuners upphandling av offentlig konst. Politikerna kan ansvara för urvalet, men inte innehållet. Både Henrik Orrje vid Statens konstråd och Sara Edström vid Konstnärernas riksorganisation betonar att det finns omständigheter som ibland gör att offentliga beställare kan behöva ställa krav på konsten de beställer, till exempel om verk ska placeras i skolor eller på sjukhus.

Men, betonar de: Besluten ska grundas på saklighet och opartiskhet – och principen om armlängds avstånd, alltså att politiker och tjänstemän inte ska lägga sig i konsten innehåll, måste värnas.

– Det kan handla om krav på materialitet, beständighet och kostnader för förvaltning. Men när du kommer in och börjar begränsa innehållet så har du väldigt svårt som beställare att inskränka konstnärens frihet. Det är egentligen bara om konstverket bryter mot yttrandefrihetsgrundlagen som det går, säger Henrik Orrje.

Kulturnyheterna har flera gånger sökt Nacka kommun för en intervju. Kommunen har ännu inte tackat ja.

Nackas kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius har svarat skriftligen att det rör sig om ett missförstånd och att det inte har varit ett krav från kommunens sida att det skulle finnas ett tunnelbane-T i muralens motiv, trots att det står i upphandlingsunderlaget som Kulturnyheterna tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.