Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin säger ”nej” till förslaget om en ny kultursamverkansmodell. Foto: Oskar Kullander / Andreas Idén

Kritik mot nytt förslag om statliga kulturbidrag: ”Risk för politisk styrning”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om en ny modell för fördelningen av statliga kulturstöd till regioner underkänns av flera tunga remissinstanser. Statens kulturråd, med uppdraget att fördela pengarna säger blankt nej till reformförslaget om att ge kommunerna mer makt.

– Regionerna ska möjliggöra tillgång till kultur för alla oavsett kommun. Det kan inte en kommun göra, säger kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

200 instanser har svarat på remissen om den så kallade samverkansmodellen. Flera tunga aktörer varnar för negativa konsekvenser för landets kulturliv om förslagen blir verklighet.

Carl Liungman – regionalpolitisk strateg på Klys, kulturarbetarnas intresseorganisation, ser en risk för att statligt kulturstöd går till lokalpolitiskt motiverade prioriteringar om kommunerna också ska kunna äska statligt stöd direkt från kulturrådet och inte som idag, via regionerna.

– Vi måste ha fri konst som inte styrs av önskemål från politiker, säger Carl Liungman.

”Ska möjliggöra kultur till alla”

Även Statens kulturråd med 1,5 miljarder i potten, menar att fördelningen sker bäst via regionerna och hänvisar till syftet med samverkansmodellen.

– Kommunerna och regionerna har olika uppdrag. Regionerna ska möjliggöra tillgång till kultur för alla invånare oavsett kommun att ta del av ett rikt kulturliv, förklarar Kajsa Ravin.

Ni litar inte kommunerna?

–Det är inte så att Klys ifrågasätter kommunernas kompetens, men de ekonomiska förutsättningarna ser så olika ut i olika kommuner regioner, säger Carl Liungman.

Klys menar att reformen riskerar att motverka sitt eget syfte – alltså mer kultur i hela landet – och att säkerställa den omdebatterade principen om armlängdsavstånd. Det statliga stödet ska vara en slags garant för ett mer jämlikt utbud i hela regionen.

Mer byråkrati

Flera remissvar pekar på risken för en ökad byråkratisering när fler aktörer släpps in i systemet utan att skjuta till mer pengar.

Till SVT uppger Kulturdepartementet att utredningen bereds, men de vill inte kommentera reformförslaget i nuläget.

Kultursamverkansmodellen

Kultursamverkansmodellen bygger på dialog och samverkan mellan stat och region samt mellan region, kommun, civilsamhälle och det fria kulturlivet i respektive län.

Genom modellen fördelas statliga medel via Kulturrådet till regionerna (sedan 2011) som i sin tur fördelar dessa vidare till regionala kulturverksamheter i sina län.

Alla regioner utom Stockholm har valt att ingå i modellen.

Målet med modellen har varit att föra kulturen närmare medborgarna och att ge regionerna ett ökat ansvar och ökad frihet inom kulturområdet. Staten har det övergripande, strategiska ansvaret för den nationella kulturpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.