Foto: TT

Kritik mot journalist efter insamling: ”Stor sak för SVT och Carina”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Carina Bergfeldt skrev ett inlägg där hon uppmanade sina följare att skänka pengar till en biståndsorganisation. Ett agerande som kritiserats med hänvisning till Public service oberoende och som lett till att hon inte längre får bevaka ett antal områden.

– Som nyhetsmedarbetare på SVT kan man begränsas i vilka områden man kan bevaka om man tar ställning i en fråga, säger Anne Lagercrantz som är divisionschef på SVT Nyheter.

Inlägget Carina Bergfeldt publicerade ledde till att en miljon kronor samlades in till biståndsorganisationen. Själv menar hon att SVT:s etikavdelning gett henne grönt ljus för insamlingen. Enligt samma avdelning ska det istället handla om ett ”olyckligt formulerat meddelande”.

– Det stämmer att en medarbetare skrev ett meddelande till Carina Bergfeldt som tolkade detta som ett godkännande. Från vår horisont så var det olyckligt formulerat. Jag kan ha förståelse för att hon tolkade det som ett slags okej för programetik, säger Albert Svanberg på SVT:s etikavdelning till Medierna i P1.

”Stor sak för SVT och Carina”

SVT:s ledning säger att även de tagit lärdom av den diskussion som uppstått.

– Det blir en enskild person som blir väldigt utsatt. Där tänker jag att vi alltid måste se hur vi kan ge bättre stöd till en medarbetare, både före och efter något sånt här händer. Det var en olycklig formulering från programetik där det kunde uppfattas som att SVT i efterhand välsignade det här inlägget, säger Anne Lagercrantz som är divisionschef för SVT Nyheter.

Hon säger att ledningen och Carina Bergfeldt i samråd bestämde att det skulle införas begränsningar i hennes bevakningsområde, redan från dag ett.

–  Man kan inte bevaka det man engagerat sig i. I Carinas fall så innebär det att hon inte kan bevaka Svenska Afghanistankommittén, liksom Afghanistan och bistånd. Detta är en stor sak både för SVT och för Carina som är en uppskattad och skicklig medarbetare, säger Anne Lagercrantz.

”Så stolt över er”

När SVT Nyheter söker Carina Bergfeldt vill hon inte ställa upp på intervju utan hänvisar till ett inlägg på sociala medier. Där kan bland annat läsas att:

”Det blev inte bättre av att jag försökte förklara i en intervju hur det brann i huvudet och jag ville hjälpa och [...] använde den inte helt genomtänkta frasen 'fuck it”, skriver hon och fortsätter med att uttrycka sin stolthet över de pengar som kommit in till biståndsorganisationen:

”För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker 'fuck it' om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande.”

Stort intresse för opartiskhet och förtroende

Anne Lagercrantz tror inte att en händelse likt denna försämrar förtroendet för SVT:

– Men det visar att det finns ett stort intresse hur vi sköter opartiskhet och förtroende. Det speglar också den här diskussionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer