Soran Ismail ger sin bild av sitt liv sedan metoo-hösten 2017. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Kritik mot SVT:s dokumentär om Soran Ismail

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären Persona non grata handlar om komikern Soran Ismails liv efter att han anklagades för sexuella övergrepp – nu får dokumentären kritik för att vara en metoo-backlash.

SVT:s dokumentär Persona non grata – Soran Ismail får kritik från flera håll, bland annat på kultursidorna.

Expressens kultursida skriver Gunilla Brodrej:

”Under rubriken 'Persona non grata' bjuder SVT tittarna på den våldtäktsanklagades perspektiv i en två delar lång dokumentär i dyster nordic noir-stil. Det ligger i tiden – backlashen efter metoo är som en ständigt påslagen fläkt.”

Tone Schunnesson skriver på Aftonbladet kultur:

”Filmens försök att göra skillnad på var Ismail befinner sig och hur han hamnade där blir inte en ärlig skildring av någon som försöker gå vidare efter en offentlig och förkrossande skam. I stället blir filmen ett PR-mässigt haveri.”

Elsa Kugelberg på Dagens Nyheter skriver:

”Dokumentären framstår, om än oavsiktligt, som ett försök att aktivera den impuls att känna en överdriven och moraliskt opassande empati för uppburna och sexbrottsanklagade män”.

”Ingen granskning”

Jorun Collin, redaktör och projektledare för dokumentären, säger att den svåraste aspekten har varit att inte gå in i skuldfrågan och att fokus har legat på att skildra det limbo som uppstår när man inte är juridiskt dömd, men dömd i samhällets ögon.

– Det är inte en granskning där vi ska gå till botten med vad som hände. Men vi människor är funtade så, vi vill veta vad som hände. Så det har varit jättesvårt.

Det är flera som kopplar ihop dokumentären med att Göran Lambertz presskonferens direktsändes, att det är en metoo-backlash.

– Det är klart att det här programmet hade väckt känslor även om den sänts för en dryg vecka sedan, men nu förstår jag att det ses i ljuset av direktsändningen av Lambertz presskonferens, säger hon och fortsätter:

– Enligt rättssystemet ska han betraktas som oskyldig, samtidigt som vi vet hur svårt det är att leda sådana här fall till åtal och fällande dom. Jag förstår att programmet väcker ilska och engagemang. Jag hoppas man kan se programmet och hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Kvinna dömd för förtal

Hösten 2017 rapporterade Dagens Nyheter att tre kvinnor polisanmält en känd komiker för trakasserier och övergrepp, bland annat våldtäkt.

Förundersökningen kring anmälningarna lades sedermera ner och Soran Ismail har nekat till anklagelserna.

I mars 2020 dömdes en kvinna för grovt förtal efter att ha skrivit i en sluten Facebookgrupp att Ismail utsatt henne för sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.