Skådespelaren Josh O’Connor som Prins Charles till vänster. Originalet till höger. Foto: Netflix/ TT

Ilska mot The Crown: ”Gör prins Charles till skurk”

Uppdaterad
Publicerad

Netflixs The Crown är igång med sin fjärde säsong. Men nu får serien återigen kritik för att inte hålla sig till sanningen.

– Den gör prins Charles till skurk, säger Dickie Arbiter, tidigare pressekreterare vid Buckingham Palace till BBC.

The Crown berättar historien om det brittiska kungahuset under drottning Elizabeth.

Den nya säsongen fokuserar på prinsessan Diana och prins Charles och handlar bland annat om prinsparets kärleksproblem och Dianas ätstörningar.

”En schavottering”

Men avsnitten uppskattas inte av Dickie Arbiter, tidigare pressekreterare vid Buckingham Palace.

– Det är en schavottering av Prins Charles och något av en schavottering av Diana också. Är det verkligen nödvändigt?, säger han till BBC.

”Hände aldrig”

Dickie Arbiter upprörs av att manusförfattaren Peter Morgan tagit sig friheter att författa brev mellan kungafamiljens medlemmar under omständigheter som inte överensstämmer med verkligheten, enligt Arbiter.

Han ifrågasätter även ett avsnitt där prins Charles privata sekreterare John Ridell frågar sig om Diana är tillräckligt psykiskt stabil för att på egen hand besöka New York.

– Det hände aldrig. John Ridell skulle aldrig ha sagt så. Men den genomsnittlige tittaren ser serien som sanningen, säger Dickie Arbiter.

– Det är sensationalism och gör Charles och Camilla (Parker Bowles, prins Charles nuvarande fru) till skurkar. Charles framställs som ond, det är han inte.

”Är en dramatisering”

Det är inte första gången Dickie Arbiter och manusförfattaren Peter Morgan diskuterat rätten att ta ut svängarna i handling och dialog.

Peter Morgan har hela tiden försvarat sig med att serien är en dramatisering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.