Teaterkritikern Cecilia Djurberg upplevde Turteaterns agerande som obehagligt. Foto: Mattias Ahlm/SR/Klara G/Turteatern

Efter konflikten: Kritikern får inte längre recensera Turteatern – bedöms som jävig

Publicerad
Turteaterns tilltag att visa upp telefonnumret till en kritisk recensent under sin nyårsföreställning har väckt reaktioner. Svenska teaterkritikers förening har gått ut med en offentlig protest, och Aftonbladet har nu beslutat att Cecilia Djurberg inte längre får recensera teaterns föreställningar, då hon kan ses som jävig efter konflikten.

Det var under nyårsföreställningen av Vikingarna på Helgeland som skådespelarna på scenen höll upp en skylt med kritikern Cecilia Djurbergs privata telefonnummer, och uppmanade publiken att ”swisha pengar till en missnöjd kritiker”.

Djurberg, som gett föreställningen en negativ recension, upplevde tilltaget som obehagligt och hotfullt, och Turteaterns konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken har bett om ursäkt efter händelsen.

Portas från framtida uppdrag

Turteaterns tilltag, som av dem själva beskrivits som ett skämt, har väckt starka reaktioner under veckan. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg beskriver händelsen som ett haveri i en kommentar i den egna tidningen, och tillägger att effekten blir att Djurberg nu är jävig och inte längre kan tillåtas recensera teaterns föreställningar.

”Kan Cecilia Djurberg någonsin mer recensera det de sätter upp? Vårt svar är nej. Recenserar Djurberg positivt kan hon misstänkas vara köpt. Recenserar hon kritiskt kan hon misstänkas vara hämndlysten. Därmed har Turteatern uppnått just det de var ute efter med sin barnsliga aktion: Att tysta en oförvägen kritiker”, skriver Linderborg om beslutet.

Cecilia Djurberg säger till Kulturnyheterna att beslutet har varit gemensamt.

– Vi är helt på samma linje. Jag känner att det blir omöjligt att fortsätta recensera Turteatern med bibehållen trovärdighet. En recension ska ju vara så fri som möjligt, läsarna ska absolut inte kunna misstänka att jag är påverkad av något annat.

”Bryter mot en tradition av respekt”

Även Svenska Teaterkritikers förening har gått ut med hård kritik i ett öppet brev, där de säger att styrelsen ”kraftigt protesterar mot detta avbrott i en lång etisk tradition av öppenhet, acceptans, respekt och förtroende mellan teaterns institutioner och kritikerkåren. Att riva ner går lätt, att bygga upp tar tid”.

Andra menar att kritiken är överdriven, bland annat skriver Nöjesguidens Frasse Levinsson att det inte rör sig om mer än ”ett barnsligt skämt” och att tonen är överdrivet ”ödesmättad”.

– Jag hade inte reagerat lika starkt om det här inte var ett sätt som antidemokrater jobbar på för att tysta meningsmotståndare. Att en teatergrupp som säger sig jobba för demokratiska värden tar till samma metod tycker jag är problematiskt, säger Cecilia Djurberg.

– Det är ju inte meningen att man ska kunna stoppa en kritiker. Om flera teatrar skulle göra såhär skulle jag inte ha några uppdrag kvar.

Turteatern skriver till Kulturnyheterna att de återigen beklagar skämtet.

”Vi förstår att folk har reagerat på det som har hänt, och vi ber igen om ursäkt för detta misstag. Vi hoppas också att folk ser att vår ursäkt är genuint menad, och att vi ser allvaret med hot mot journalister som är ett stort problem för den fria pressen idag”, skriver Turteaterns konstnärliga ledare Marie Nikazm Bakken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer