Hyllade regissören: God's own country är ingen brittisk Brokeback mountain

Publicerad

Francis Lee har hyllats för sin långfilmsdebut God's own country om mötet mellan två unga män på den karga landsbyggden i Yorkshire. Filmen jämförs ofta med Ang Lees Brokeback mountain (2005), men frågan är om de har något gemensamt utöver naturnära miljöer och två män som blir förälskade.

– Jag har faktiskt bara sett Brokeback mountain en gång när den kom och jag älskade den. Men jag måste säga att filmerna är väldigt olika: i Brokeback mountain kan de två huvudpersonerna inte vara tillsammans på grund av samhället. De gifter sig med kvinnor och lever en lögn, säger regissören Francis Lee till Kulturnyheterna.

God's own country hade premiär för en svensk publik på Stockholms filmfestival där filmen även vann pris för bästa regi och bästa manliga skådespelare. Internationellt har God's own country redan hyllats av kritikerna, och kallats för en brittisk Brokeback Mountain.

Men även om regissören själv tycker om Ang Lees drabbande kärleksdrama, ser han inga större likheter med sin egen långfilmsdebut.

– God's own country kretsar inte kring sexuell läggning. Ingen ”kommer ut”, ingen förtrycks av omgivningen eller samhället utan det är en personlig berättelse om att våga öppna sig emotionellt, förklarar han.

Personligt snarare än politiskt tema

Huvudpersonen i filmen är den tystlåtna och allt mer bittra bondsonen Johnny (Josh O'connor). För honom är livet inte så mycket mer än en rent fysisk existens sedan han fått axla ansvaret över familjens bondgård när pappan blivit sjuk. För att stå ut tar han till alkoholmissbruk och ytligt sex.

När den rumänske gästarbetaren Gheorghe (Alec Secareanu) kommer till gården upplever Johnny för första gången verklig samhörighet.

– I början är han totalt känslomässigt sluten, och vad gäller sex är det mekaniskt och handlar knappt om njutning. Så hans fysiska relationer säger väldigt mycket om vem han är som person och hur han utvecklas.

Nakenscenerna upplevs som explicita

Filmen har mött positiva reaktioner världen över, och på Sundance filmfestival prisades Lee för bästa regi. Även de intima scenerna har mestadels tagits emot väl. Men fortfarande är homosexuell intimitet på film inte lika normaliserat som heterosexuell sådan – åtminstone på en del håll.

– Jag blev förvånad över reaktionerna i USA. Jag upplever själv inte scenerna som särskilt utmanande, men där verkade de uppfattas som väldigt explicita och den manliga nakenheten som chockerande, säger Francis Lee.

Vill skildra uppväxtmiljön realistiskt

God's own country utspelar sig i Yorkshire (därav filmtiteln som anspelar på regionens smeknamn), ett stenkast från platsen där Lee själv vuxit upp och som han nyligen flyttat tillbaka till. En central del av berättelsen är därför det karga landskapet, som han menar ofta romantiseras när det gestaltas på filmdukarna. Själv vill han att den yttre omgivningen ska spegla filmkaraktärernas inre känsloliv.

– När jag växte upp hade jag en dubbel relation till platsen. På ett sätt var det vackert och fritt... men det kändes också isolerat och klaustrofobiskt. Och det var regnigt, kallt och blåsigt. Jag ville visa det, och jag ville visa landskapets effekt på personerna snarare än landskapet i sig självt.

God's own country har svensk biopremiär den 24 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.