I dag invigs Elbphilarmonie i Hamburg. Foto: TT

Kritiserat konserthus invigs i Hamburg

Publicerad

Under pompa och ståt invigs i dag konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg. Men notan för det skandalkantade prestigebygget blev i slutändan tio gånger högre än beräknat för stadens myndigheter.

Den spektakulära byggnaden, som utöver själva konsertsalen även innehåller lyxlägenheter, restauranger och ett hotell, är ritat av den schweiziska arkitektduon Herzog och de Meuon och placerat vid vattnet i den nybyggda stadsdelen Hafen City i Hamburg.

Idén till prestigebygget kläcktes för 15 år sedan i ett försök från stadens ledning att sätta hamnstaden på kartan, men har under årens gång kantats av en mängd problem och skenande kostnader.

Från 77 till 800 miljoner euro

Projektet var initialt beräknat att kosta 77 miljoner euro och invigningen beräknades ske 2010, men en uppsjö av konflikter mellan framförallt de två stjärnarkitekterna och Hamburgs myndigheter ledde till att byggets slutnota istället blev över tio gånger så hög och landade på 800 miljoner euro, enligt den tyska nyhetskanalen ZDF.

Elbi – vilket blivit byggnadens smeknamn – har under årens gång i tysk press också jämförts med andra tyska byggkatastrofer som den försenande invigningen av Berlins flygplats Berlin-Brandenburger och den problemkantade ombyggnaden av järnvägstationen i Stuttgart.

Under två års tid låg projektet till och med nere på grund av ett av otaliga bråk mellan de schweiziska arkitekterna och stadsledningen.

Den enorma kostnadsökningen och de många förseningarna ledde under en period till att seriösa röster till och med propagerade för att Hamburgs stadsledning borde välja att lämna byggnaden i sitt halvfärdiga skick som ett monument över stadens storhetsvansinne och fixering vid att skapa ett monument för att placera sig på den arkitektoniska världskartan.

Invigs i dag

Nu, efter en sju år lång försening, står byggnaden äntligen färdig och en tre veckor lång invigningsfestival, där bland andra industrirockbandet Einstürzende Neubauten kommer att delta, inleds i kväll.

Festligheterna i Hamburg kommer även att gästas av bland andra förbundspresidenten Joachim Gauck och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.