Foto: Mats Bäcker/SVT Bild

”Hans musikalitet var större än genrerna han skapade”

Uppdaterad
Publicerad

Tim Bergling, mer känd som Avicii, har haft oerhört stor betydelse för den moderna elektroniska dansmusiken. Musikjournalister och kritiker världen över uppmärksammar nu den svenske artisten.

SVT:s musikexpert Petra Markgren Wangler arbetade under vintern med flera personer som verkat i Tim Berglings närhet, bland annat artisten Sandro Cavazza och producenten Carl Falk.

”Otroligt noggrann”

– Precis som alla andra, vittnade de om hur otroligt noggrann han var i sitt skapande. Inga detaljer missades. Han visste alltid precis hur han ville ha det och var tydlig med det.

Avicii 1989-2018

Enligt Petra Markgren Wangler var Tim Bergling ingen utförare eller hitmaskin.

– Hans musikalitet var större än genrerna han skapade musik av. Det var det som var hans storhet – och nu är han borta. Så sorgligt.

Kickade ensam igång EDM

Pelle Moeld, musikjournalist vid Sveriges Radio, menar att Tim Bergling betytt oerhört mycket för den elektroniska dansmusiken världen över.

– Han har inspirerat en rad unga aspirerande musiker i den här genren att starta sina karriärer. I stort sett var det ju han ensam som med låten ”Levels” sparkade igång hela EDM-vågen, även internationellt.

Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen säger att Tim Bergling var en av de största nutida namnen i svensk popmusik.

– Han hittade in i både melodi och eufori på ett sätt som vann både den riktigt stora publiken och andra artisters – som Madonnas, Coldplays och Jocke Bergs – respekt och hjärta.

– Han jobbade, såklart, som alltid, flitigt in i det sista. Det var planerat att släppa ny musik till sommaren.

Nådde en hel generation

Kulturnyheternas musikreporter Tali da Silva om Tim Bergling:

– Trots att han började så ung var han väldigt begåvad och hans låtar har nått ut till en hel generation långt utanför Sveriges gränser. Att han gått bort vid en så ung ålder är fruktansvärt sorgligt på alla sätt, också för all framtida musik vi nu går miste om.

”Blev väldigt imponerad av honom”

Journalisten och radioprogramledaren Tara Moshizi intervjuade Avicii för det direktsända radioprogrammet P3 populär i början av hans karriär. 

– Han var så fantastiskt trevlig och slipad och mån om att göra bra ifrån sig. Jag minns att han kände en sådan stolthet över att hans låt spelades på radio. Han hade flera vänner med sig som kom in och peppade honom när låten spelades, säger hon.

– Jag blev väldigt imponerad av honom och kände verkligen att här har vi morgondagens stjärna, och så blev det verkligen. 

Uppskattad av världsstjärnor

Under sin karriär samarbetade Tim Bergling med en mängd artister som  Madonna, Coldplay, Lenny Kravitz och Robbie Williams.

Enligt filmaren Levan Tsikurishvili, som under i arbetet med  Avicii-dokumentären intervjuat flera av dessa världsstjärnor, var svensken extremt uppskattad:

– De beskriver honom som ett geni, och det beror inte bara på att de suttit i studion och jobbat tillsammans. Man ser på glöden i deras ögon att de verkligen tycker det.

Tim ”Avicii” Bergling

Föddes 8 september 1989.

2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.

2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.

2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.

I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.

2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.

I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.

2017 släpps EP:n Avīci (01).

Tim ”Avicii” Bergling

  • Föddes 8 september 1989.
  • 2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.
  • 2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.
  • I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.
  • 2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.
  • I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2017 släpps EP:n Avīci (01).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet