I Motovun visas nu allt från Ingmar Bergman till Fucking Åmål. Foto: EBU

Kroatisk filmfestival hyllar 100 år av svensk film

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar filmfestivalen i Motovun i Kroatien i gång och årets fokus är svensk film. På schemat finns 25 svenska filmer i 4 olika sektioner.

Under tisdagskvällen invigdes filmfestivalen i bergsbyn Motovun i Kroatien. På en stor duk ute på torget visades öppningsfilmen ”Hit the road” av den iranske regissören Jafar Panahi.

– Vi vill under de här fem dagarna bjuda på filmmagi som kan ge publiken en liten paus. Jag tror att vi alla behöver det i år, säger arrangören Igor Mirković.

25 filmer på svenska

– I år visar vi en blandning av väldigt knäppa komedier och politiska filmer med budskap som vi vill förmedla. Och så ett helt filmprogram som representerar 100 år av svensk film, säger programchefen för filmfestivalen i Motovun, Milena Zajović.

Hundraårsjubileet uppmärksammas i form av Benjamin Christensens stumfilmsklassiker ”Häxan”. På schemat finns totalt 25 svenska filmer, bland annat av Ingmar Bergman och Roy Andersson.

De visar allt från Tarik Salehs ”Boy from heaven”, som nyligen vann pris för bästa manus på Cannes filmfestival, till moderna klassiker som ”Fucking Åmål”.

Och i samband med visningen av dokumentären ”ABBA – The Movie” från 1977 anordnas en ABBA-karaoke.

Svensk i juryn

Svenska regissören Ninja Thyberg sitter i juryn för tävlingsfilmerna och visar dessutom sin film ”Pleasure” som vann huvudpriset på festivalen förra året.

I barn- och ungdomssektionen finns också svenska ”Comedy queen” och ”Nelly Rapp – Monsteragent”.

Fokuset på svensk film är ett samarbete med bland annat Filminstitutet och Uppsala kortfilmfestival.

Motovun Film Festival pågår 26–30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.