Pontus Rasmusson var en av Sveriges största youtubers. Foto: SVT

Misstänkt skattefusk: Kronofogden fryser Pontus Rasmussons tillgångar

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Rasmusson har fått närmare en halv miljon kronor frysta av Kronofogden efter misstänkt skattefusk, skriver nyhetsbyrån Siren. Själv nekar han till anklagelserna:

”Det verkar ha blivit ett missförstånd”, skriver Youtubern till förvaltningsrätten i Växjö som har hand om ärendet.

Youtubern Pontus Rasmusson misstänks för skattefusk – vilket han själv nekar till.

Enligt nyhetsbyrån Siren fryste Kronofogden 480 000 kronor av profilens tillgångar i april efter att förvaltningsrätten i Växjö tagit beslut om en betalningssäkring.

Det är en tvångsåtgärd som kan tas till om den betalningsskyldiga kan, men inte vill, betala skatter och avgifter. För att en sådan åtgärd ska klubbas igenom måste en rad krav uppfyllas, däribland påtaglig risk för betalningsovilja.

Nekar till skattefusk

Pontus Rasmussons misstänkta skattefusk uppdagades när Skatteverket granskade Youtuberns deklarerade intäkter från 2019 till 2021, och stötte på upprepade felaktigheter under en längre tid. Främst gäller det brister i bokföringen – som moms, inkomstskatt och arbetsgivaravgifter.

Själv nekar Pontus Rasmusson till skattefuskanklagelserna, och har överklagat Kronofogdens beslut. Youtubern hävdar att Skatteverket räknat fel gällande skulden, och att han inte kan anklagas för brister i arbetsgivaravgifterna eftersom han inte haft några anställda.

”Jag har inte gett någon ersättning för det mina föräldrar gjort för mig. Detta är förmedlat till Skatteverket då det verkar ha blivit ett missförstånd sinsemellan”, skriver Pontus Rasmusson till förvaltningsrätten i Växjö.

Kronofogden kommer inte att ompröva ärendet uppger nyhetsbyrån Siren.

SVT Kulturnyheterna söker Pontus Rasmusson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.