Konstnären greps i en allmän park i centrala Havanna i slutet av december förra året. Foto: TT

Kubansk graffitikonstnär släppt

Publicerad

Efter 10 månader i fängelse har graffitikonstnären Danilo Maldonado, mer känd som ”El Sexto”, släppts fri. Konstnären satt fängslat för att ha skämtat med landets ledare i ett konstprojekt.

Konstnären greps i en allmän park i centrala Havanna i slutet av december förra året. I bakluckan hade konstnären två grisar med namnen Fidel och Raúl Castro skrivna i rött, som han planerade att släppa ut i parken.

Danilo Maldonado säger till AP att han har fängslats utan formella anklagelser: ”bara för att jag skämtade med de högsta ledarna av den här revolutionen.”

”En kall påminnelse”

Enligt AP kallar internationella människorättsorganisationer Maldonados fall för ett tydligt exempel på Kubas bristande yttrandefrihet. Detta trots att Kuba i större utsträckning, sakta börjar öppna sig mot omvärlden

– Vi är glada att höra att han slutligen är frigiven, säger Robin Guittard på Amnesty International till AP och fortsätter:

– Han är bara en konstnär som har försökt göra en konstutställning och använda sin yttrandefrihet. Det borde aldrig ha lett till fängelse. Det är en kall påminnelse om hur yttrandefriheten på Kuba ser ut.

Danilo Maldonado mottog i april i år ”Václav Havels internationella pris för kreativt oliktänkande” av Fonden för mänskliga rättigheter i New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play