Genesis P-Orridge avled efter en tids sjukdom i leukemi, 70 år gammal. Foto: Seth Tisue/TT

Kultmusikern Genesis Breyer P-Orridge död

Publicerad

Den kultförklarade brittiska musikern och konstnären Genesis Breyer P-Orridge har gått bort vid 70 års ålder, rapporterar New York Times.

Den kultförklarade brittiska musikern och konstnären Genesis Breyer P-Orridge har gått bort vid 70 års ålder, rapporterar New York Times.

P-Orridge var på 70-talet en av medlemmarna i gruppen Throbbing Gristle, som var banbrytande inom industrimusik, och därefter en av grundarna till konst- och musikkollektivet Psychic TV som var pionjärer inom elektronisk musik och musikvideor.

Tog farväl av fansen

Genesis Breyer P-Orridge var en ikon inom avantgardekulturen och har ofta setts som en provokatör. I det gemensamma konstprojektet ”Pandrogeny” strävade P-Orridge och livspartnern Lady Jaye Breyer P-Orridge efter att försöka bli mer eller mindre spegelbilder av varandra genom bland annat plastikkirurgi, för att skapa ett gemensamt yttre bortom kön och identitet. Lady Jaye dog 2007 men Genesis fortsatte projektet på egen hand.

I november 2018 gjorde Breyer P-Orridge sin sista konsert, och tog farväl av sina fans, på Heaven i London. P-Orridge avled i lördags till följd av leukemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.