Se reportaget om hur kulturarbetare nekas utbildning hos Arbetsförmedlingen. Foto: TT

Kulturarbetare nekas utbildning hos Arbetsförmedlingen under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kulturarbetarnas intresseorganisation KLYS larmar om att kulturskapare med f-skattsedel fått allt svårare att gå vidareutbildningar hos arbetsförmedlingen – mitt under pandemin, när kulturarbetare har drabbats hårt ekonomiskt. En av de som påverkats är Göran Hallmarken, arbetslös musiker som inte fick fortsätta den utbildning han påbörjat.

Det handlar om så kallade spetsutbildningar. Inom Arbetsförmedlingen Kultur kan det handla om kurser i bildredigering eller  ljudteknik, kurser som ska ge ny och efterfrågad kompetens till den som är arbetslös.

Musikern Göran Hallmarken fick gå en kurs i början av året, men när han skulle börja på kurs två i videoredigering hade något hänt. 

– På informationsmötet sa de att företagare inte längre får bli anvisade sådana här kurser. Jag blev frustrerad. Det kändes kontraproduktivt. Musiker och andra kulturarbetare har inte så mycket att göra just nu. Då tycker jag att de som har intresse och vilja att bredda sig borde få göra det, säger Göran Hallmarken.

För honom fick de ändrade villkoren konsekvenser.

– Videoredigeringskursen hade betytt mycket. Jag hade praktikplats på ett sociala medieföretag så jag kände att det skulle ha varit ett steg på vägen på en ny bana, säger han. 

95 procent nekas utbildning 

Göran Hallmarken är inte ensam.

Under 2021 nekades 95 procent av alla de som sökt Arbetsförmedlingen Kulturs utbildningar med hänvisning till att den sökande har F-skattsedel. Det handlar om cirka 70 personer enligt siffror från Arbetsförmedlingen. 

Samtidigt har det alltid varit svårt för kulturarbetare med F-skatt att få gå utbildningar hos Arbetsförmedlingen, som har som grundprincip att den som har företag inte räknas som arbetssökande.

Kulturarbetarnas intresseorganisation, KLYS, menar dock att myndigheten tidigare tillämpat reglerna på ett betydligt mer generöst sätt för kulturarbetare - men att detta skärpts under året.

– Vi är kritiska till den här utvecklingen och frågar oss varför det sker mitt under en pandemi när behovet av utbildningar är större än någonsin, särskilt för egenföretagare på kultur- och medieområdet. Man ska inte heller glömma att kulturskapare oftast inte väljer att bli företagare frivilligt, säger Ulrica Källén, verksamhetsledare på KLYS.

Skärpta direktiv under pandemin

Skärpningen beror enligt Arbetsförmedlingen Kulturs enhetschef Kevni Zulal på att myndigheten tog fram tog fram nya direktiv för hur reglerna bör tolkas i november förra året. Då tydliggjorde man att företagare inte ska räknas som arbetslösa, vilket drabbar kulturarbetare som tidigare fått individuella bedömningar utifrån deras specifika arbetssituation. 

– Det innebar en striktare tolkning for oss. Vi tillämpade det och nekade om man hade F-skatt, säger Kevni Zulal. 

Han tycker att de nya direktiven slagit fel och på kulturenheten går man nu tillbaka till den tidigare tillämpningen av regelverket.

– Vi kommer att göra som vi har gjort tidigare och göra en arbetsmarknadsbedömning utifrån individens situation. Om man har F-skatt kan man fortfarande vara arbetslös och inte haft något uppdrag på länge. Företagsbegreppet är bredare i dag när folk behöver F-skatt för att kunna ta ett uppdrag, inom kultursektorn fungerar många anställningar på det sättet, säger Kevni Zulal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.