”Sarkastiskt om rasism är bara idiotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket i Nässjö föreställer tre flickor.

SD-politikern kommenterade bilden: ”mörkhyade barn speglar Nässjös själ”.

Något som får Hallpressens kulturchef Anders Rydell att reagera starkt.

”Om en företrädare för ett parti med rötter i nynazismen uttalar sig sarkastiskt om rasism, är det bara idiotiskt”, säger han.

Den argentinska gatukonstnären Milu Correch ligger bakom konstverket, bilden av tre flickor målade på en husfasad i Nässjö.

Bilden retade kommunpolitikern Mats Trägårdh från Sverigedemokraterna, som i ett inlägg på sin Facebooksida under rubriken ”mörkhyade barn speglar Nässjös själ”, skriver:

”Det är nya tider, det är tiden för multikulturalism, och då undrar man om det skulle vara kränkande med i alla fall ett barn med vit hud?”

”Hade inte heller varit acceptabelt”

I inlägget ifrågasätter Mats Trägårdh om väggmålningens motiv på ett bra sätt representerar staden, och skriver att han hellre skulle sett tåg- eller sport-motiv på husfasaden.

Hallpressens kulturchef Anders Rydell har reagerat starkt på inlägget. I en text i Svenska dagbladet kallar han politikerreaktionen för ”den grövsta rasistiska attacken på ett konstverk”.

– Om man överhuvudtaget går in i en diskussion om vilken hudfärg människor har i ett konstverk, då är det rasistsikt, säger han.

– Om man bara hade nöjt sig med att prata om att befolkningen i Nässjö och politikern inte hade inflytande över konsten – hade det varit en helt annan sak. Det hade inte heller varit acceptabelt, eftersom vi har en princip om armlängds avstånd mellan kulturen och politiken. Politiker ska inte lägga sig i vad kostverk föreställer och liknande. Men nu börjar han diskutera hudfärg.

”Bara idiotiskt”

Hur ska man förstå hans inlägg?

– Han försöker väl vara sarkastisk på något sätt, men jag menar att om en företrädare för ett parti med rötter i nynazismen är sarkastisk om rasism, då är det bara idiotiskt, säger Anders Rydell.

Konstnären själv har genom sin Facebooksida, citerat av Jönköpings-Posten, svarat på Mats Trägårdhs kommentar.

”Nästa gång kan du komma och diskutera min konst medan jag målar, jag arbetade i Nässjö en vecka, eller så kunde du ha tagit med dig de tolv som gillade ditt inlägg och kommit till invigningen där jag fanns med min stora blonda kör/armé som kallas 'majoriteten av Nässjös befolkning'. Du är också alltid välkommen att diskutera detta i mitt hem, i Argentina, men ta med dig solskyddsfaktor, vi vill inte att din hud ska bli något annat än vitare”, skriver Milu Correchs.

Kulturnyheterna och SVT Jönköping har vid upprepade tillfällen sökt Mats Trägårdh, som avböjt att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.