Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fler av kulturchefernas reaktioner i klippet. Foto: SVT

Kultursverige om valet av Gustafsdotter: ”Stor förvåning”

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Gustafsdotter (S) blir Sveriges nya kulturminister. En skräll, tycker många företrädare inom landets kulturliv.

Den tidigare generalsekreteraren för Sveriges museer Jeanette Gustafsdotter blir kulturminister i Magdalena Anderssons regering.

En överraskning, säger Karin Olsson, kulturredaktör på Expressen.

– Gustafsdotter har inte varit med i mina förhandsspekulationer så det var en stor förvåning, men hon har en gedigen erfarenhet av att styra verksamhet med kulturkoppling, säger Karin Olsson.

Moderaternas kulturpolitiske talesperson Viktor Wärnick hoppas att Jeanette Gustafsdotter ska arbeta för ett kulturliv fritt från politisk inblandning.

– Det intressanta för oss är sakpolitiken, inte personen. Vi moderater kommer noga fortsätta följa upp att principen om armlängds avstånd från politiken till kulturen efterlevs och stärks. Detta har sannerligen inte varit S-regeringens starkaste sida de senaste sju åren.

”Känns som en institutionspolitiker”

Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet, säger sig också ha blivit förvånad. Han ser på utnämningen med försiktig entusiasm.

– Jag visste inte ens att hon var socialdemokrat, men hon framförde tydligt att public service kommer vara i fokus och det tycker jag är viktigt, säger Klenell.

Samtidigt understryker han att Gustafsdotter fortfarande är ett oprövat kort.

– Hon känns mer som en institutionspolitiker än en rörelsepolitiker, så jag undrar lite hur hon kommer stärka upp de andra kulturområdena som är mer folkrörelsebetonade, säger Johannes Klenell.

Peter Fornstam, som är vd för biokedjan Svenska bio och ordförande för Biografägareförbundet, är försiktigt positiv.

– Vi måste ge henne möjligheten att göra sin förklaring. Men det var intressant i Magdalena Anderssons regeringsförklaring att hon nämnde filmen och hela Sverige. Det tyder någonstans på att filmen som område ändå är med. Det är viktigt för biograferna att man tänker hela Sverige, säger han till TT.

Casten Almqvist, vd TV4, menar att bland annat goda villkor för kommersiella medier är en angelägen uppgift för Gustafsdotter.

– TV4 önskar Jeanette Gustafsdotter lycka till med regeringens viktigaste uppdrag. Det blir en angelägen uppgift att säkra goda villkor för kommersiella medier. Det handlar främst om krafttag mot illegal streaming och att stoppa förslag som inskränker möjligheterna att sända spelreklam på ett ansvarsfullt sätt, säger Casten Almqvist till Kulturnyheterna.

Hör Björn Wiman (DN), Lisa Irenius (SvD), Karin Pettersson (Aftonbladet) om valet av kulturminister i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer