Nu definierar man en kulturtidskrift ”som en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med kulturdebatt i vid mening, eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter”.
I kulturpropositionen som kom i september hade Kulturdepartementet varit inne och petat på formuleringar kring vilka tidskrifter som ska tilldelas stöd eller inte.
Formulering löd då: ”...tidskrifter vars huvudsakliga inriktning är kulturell debatt samt analys och presentation inom de skilda konstarternas områden.”.
Detta kritiserades hårt av bland andra Per Wirtén, chefredaktör för Arena, som ansåg att det handlar om att regeringen vill detaljstyra innehållet.
– Då får man ha ett institut som i Östtyskland, byråkrater som bestämmer vilka tidskrifter som har korrekt innehåll och vilka som har fel. De som har fel innehåll måste ju då komma runt de här reglerna och kommer satsa på små bilagor om isländsk poesi för att få pengar. Det öppnar för ren korruption, sa Per Wirtén till Kulturnyheterna på Bokmässan.
Nu heter det ”kulturdebatt i vid mening” och inte ”kulturell debatt”. Vilka tidskrifter som påverkas av den nya, fortfarande diffusa, definitionen är oklart.
– De som har att besluta om vilka som ska få stöd är Kulturrådet, det gör inte vi. Även den gamla definitionen öppnade för olika tolkningar, säger Marcus Hartmann, politiskt sakkunnig på departementet till TT Spektra.
Kulturnyheterna