• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Sana i ”Skam” och föreställningen ”Svenska hijabis” på Dramaten. Foto: NRK & Anders Wiklund/TT

Kulturen sen med slöja

Publicerad

Förra året sågs de första kvinnorna i hijab i reklamen. I år har vi sett de första skildringarna av muslimska kvinnor i kulturen. Med föreställningen ”Svenska hijabis” på Dramaten och den norska tv-serien Skam.

Förra året tog hijabis – kvinnor som bär hijab – för första gången plats i reklamvärlden. Muslimska kvinnor frontade kampanjer för svenska HM och Åhléns. HM:s kampanj fick stor internationell spridning och hyllades av många på sociala medier, men det kom också kritik mot kampanjerna.

Ordförande för Kvinnors rätt, Maria Rashidi, skrev ett öppet brev till ägarna av företagen och Sakine Madon skrev ”Försvara rätten att vägra slöja, feminister”. I SVT debatterades det om det var rätt eller fel att modellerna i kampanjen bär hijab.

”Kulturvärlden är otroligt konservativ”

Kulturen har släpat efter de kommersiella aktörerna men nu verkar det som att något är på väg att hända. I den norska dundersuccén Skam har karaktären Sana nått ut till en masspublik. Sana, som spelas av Iman Meskini, har hyllats för att hon är den hon just är – en vanlig tjej som också är troende.

America Vera-Zavala regisserar ”Svenska hijabis”. Foto: Anders Wiklund/TT

På Dramaten hade ”Svenska hijabis” premiär under hösten. En pjäs av och om muslimska kvinnor. Regissören America Vera-Zavala säger att det är första föreställningen där kvinnor i hijab står på en svensk teaterscen.

Varför var de kommersiella aktörerna före kulturen med att introducera hijabis?

– För att kulturvärlden är otroligt konservativ, min bransch – teaterbranschen – är otroligt konservativ men den tror inte att den är det. När det gäller alla sådana frågor tycker jag att teater- och filmvärlden är värd ett dåligt betyg, säger America Vera-Zavala.

Serien Skam älskas av många för att den bryter mönstret av hur unga porträtteras i serier. Istället för att visa en schabloniserad bild av troende, homosexuella och unga visas istället mer trovärdiga karaktärer som många kan känna igen sig i.

– Man märker att alla är helt överlyckliga och jag tror att det handlar om att det är så unikt, och inte att det är världens bästa manus och regi, säger America Vera-Zavala. 

Nya förebilder i kulturen

”Svenska hijabis” är en communityteater, en föreställning där skådespelarna är experter och delar med sig av verkliga erfarenheter. America Vera-Zavala pratar om vikten att se förebilder inom kulturen som inte visats tidigare.

– Det går inte att överskatta att se sig själv på scen för första gången. Att kunna uppleva på det sättet om man aldrig någonsin har varit i närheten av att göra det, säger America Vera-Zavala.

Iman Meskini, som spelar Sana i Skam, säger att rollen har blivit en förebild för många muslimska tjejer och att det var därför hon tog den.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kvinnorna på scen i ”Svenska hijabis” berättar om en större helhet genom att dramatisera sina personliga erfarenheter. Vi får lära känna läraren Benin Al-Najjar, konstnären Maryam Dinar, boxaren Sarah Ameziane, tårtfantasten Shama Vafaipour och storytellern Ruhani Islam.

America Vera-Zavala berättar att biljettrycket på pjäsen har varit så högt att de behövt sätta in extraföreställningar.

– Jag skulle säga att ett av islamofobins absolut främsta kännetecken är att beröva muslimer att vara individer. Vilket gör att det individuella har varit viktigt att lyfta. De är inte missionärer utan helt vanliga människor som har sina intressen, säger America Vera-Zavala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.