Amanda Lind ser gärna att stödet återinförs. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kulturministern vill återinföra stöd till Kulturskolan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den nya kulturbudgeten ska 100 miljoner kronor försvinna från Sveriges kultur- och musikskolor, något som upprört många. I protest mot budgetbeslutet lämnades i dag en namninsamling med över 10 000 underskrifter in till kulturminister Amanda Lind.
– Det visar verkligen hur viktigt det här kulturbidraget har varit, säger Amanda Lind till SVT.

I dag träffade kulturministern Amanda Lind initiativtagarna bakom namninsamlingen #ståuppförkulturskolan på Kulturdepartementet i Stockholm. Där tog hon emot en namninsamling med över 10 000 underskrifter, som är en reaktion på den indragna statliga satsningen på Kulturskolan.

Kulturen är en sådan viktig del av våra liv, samhället och mångas vardag, säger dansläraren Anna Marsh som är en av de som ligger bakom namninsamlingen.

Anslaget på 100 miljoner infördes av den rödgröna regeringen 2016, för ”kvalitetsstärkande åtgärder” i kulturskolan. Men enligt Moderaterna som tillsammans med Kristdemokraterna ligger bakom den nya budgeten har det varit en dyr och ineffektiv satsning som man därför vill ta bort.

I deras egen kulturbudgetmotion står det:

”Det gynnar priviligerade grupper och riskerar långsiktigt att skapa ett system där stat och kommuner får ett gemensamt ansvar för kulturskolornas verksamheter”.

Vill återinföra stödet

Kulturministern vill nu återinföra anslaget som hon menar är viktig för att Kulturskolan ska kunna sänka trösklarna och ge fler barn och unga möjligheten att utöva kultur.

Miljöpartiet ser gärna att dessa pengar återinförs. Jag har en ambition att kunna göra detta under mandatperioden, sen blir det ju en budgetdiskussion, så jag kommer få återkomma med ett besked, säger Amanda Lind.

Anna Marsh är nöjd med mötet och hoppas att pengarna kan återinföras. Med stödet vill Kulturskolan fortsätta att försöka nå ut till särskilt utsatta områden och målgrupper som vanligtvis inte nås av Kulturskolans verksamhet.

Det ska inte spela någon roll om man bor i en stor eller liten stad. Det ska finnas en kvalitativ Kulturskola överallt, säger Anna Marsh.

Bakom initiativet #ståuppförkulturskolan står privatpersoner, artister, kulturutövare, kulturskolelärare och föreningen Musiker Mot Rasism. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer