Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Kulturministerns svar om SAOB: Inte fått frågan från Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill inte ta ställning till om staten ska gå in och rädda Svenska Akademiens ordbok.

”Vi har inte fått någon fråga från Svenska akademien angående ordbokens framtida finansiering”, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

Efter att det blev känt att Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är hotad har röster höjts för att staten ska gå in och finansiera projektet. Kostnaden för SAOB uppskattas till 17 miljoner kronor per år.

I dagsläget har drygt tusen forskare, författare och språkvetare skrivit under uppropet ”Rädda SAOB” där man vädjar till Jeanette Gustafsdotter att agera.

Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts, föreslår i Sydsvenskan att språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen skulle kunna driva arbetet med boken vidare.

Anna Troberg, förbundsordförande för DIK, vill också se att staten går in och räddar SAOB.

”En ny kulturminister med ambition att göra positiva avtryck för framtiden skulle med fördel kunna skjuta till de resurser som krävs för att bevara och vidareutveckla Svenska Akademiens ordbok”, skriver hon.

”Kan inte ta ställning”

Även Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm har uttryckt att han gärna tar emot hjälp från kulturdepartementet.

– Det är ingen lösning vi skulle vända oss emot. Det vore sagolikt att kunna driva den vidare naturligtvis, säger han till Kulturnytt.

Men ännu tycks Akademien inte ha lyft frågan direkt med kulturministern.

”Ansvaret för finansieringen av ordboken ligger hos Svenska Akademien och vi har inte fått någon fråga från Svenska akademien angående ordbokens framtida finansiering och kan därför inte ta ställning till frågan”,  skriver Jeanette Gustafsdotter i ett mejl.

Hon tillägger:

”Svenska Akademiens ordbok är viktig, både som kulturarv betraktat och ur ett litteratur– och språkpolitiskt perspektiv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.