Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog är bekymrad över läget för regionerna 2024: ”Det blir riktigt tufft”. Se var det kommer att skäras ner mest på kultur i klippet. Foto: Elizabeth Watson/Jennifer Berg Eidebo/SVT

Kulturnedskärningar i miljonklassen väntas på flera håll i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas kartläggning visar att 19 av 20 svarande regioner inte räknar upp sina kulturbudgetar i takt med inflationen.

På flera håll i landet väntas nu nedskärningar på kulturstöd och personal i budgetförslagen för 2024.

Enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste prognos väntas Sveriges regioner få ett underskott på 24 miljarder nästa år. 

– Utifrån pris- och löneökningar 2024 behöver man höja ramarna med 4,3% för att få ihop ekonomin, säger Annika Wallenskog, chefekonom på SKR. 

En kartläggning som Kulturnyheterna genomfört visar att 19 av 20 svarande regioner inte når upp den till den siffran i sina föreslagna kulturbudgetar.

Vad händer om man hamnar under riktmärket?

 – Då innebär det att man måste effektivisera, spara eller dra ner på verksamheten på olika sätt. 

Stora nedskärningar väntas

Region Örebro län står inför den största föreslagna nedskärningen, på cirka 18 miljoner kronor, där åtta miljoner kommer behöva tas direkt från kulturområdet.

– Det är väldigt svårt att förutse effekterna som läget är just nu, men det är oroväckande, säger Katarina Strömgren Sand, kulturchef på Region Örebro län.   

I Region Dalarna föreslås en nedskärning på 8,3 miljoner. Det skulle bland annat innebära att kulturverksamheterna får mindre pengar och att det regionala kulturpriset – som delats ut sedan 1963 – läggs på is. 

Gotland är den enda regionen som hamnar över 4,3 procents uppräkning, och Region Västernorrland skjuter till 10 extra miljoner för en satsning på grön omställning. I övrigt är kultursatsningarna mycket få.

Uppräkning uteblir  

I Region Västerbotten, Uppsala och Värmland kommer man behöva minska på administrativ personal, och i Blekinge – den enda regionen som inte svarat – har man undersökt besparingar på fem miljoner kronor.

Den årliga budgetuppräkningen sänks på flera håll och i Norrbotten, Kalmar, Sörmland och Kronobergs regioner väntas den utebli helt.

– Hela bredden i kulturlivet och kulturutbudet kommer att smalnas av, säger Sörmlands kulturchef Mikael Palo.

Tittar man på SKR:s prognos framåt är även den dyster:

– Vi räknar med att det kommer att vara underskott även 2025, säger Annika Wallenskog.

Sänkta statliga bidrag kan förvärra situationen

Flera regioner som Kulturnyheterna har pratat med uttrycker stor oro för de statliga bidragen till kulturen, som fördelas till regionerna i januari.

Många regioner har ansökt om ökade bidrag för att värna kulturlivet, men då regeringen i sin kulturbudget räknat upp stödet med enbart en dryg procent för 2024, är det osannolikt att regionerna kan räkna med mer pengar.

– Det finns inte goda förutsättningar för oss att möta med högre belopp till skillnad från de senaste åren. Det utrymmet har vi inte nu, säger Margareta Brilioth, processledare på Kulturrådet.

Det innebär att nedskärningarna på kulturområdet kan bli ännu större på flera håll i landet nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.