Doland ”Childish Gambino” Glover. Foto: TT

En guide till Childish Gambinos svårtolkade video

Publicerad

10 miljoner visningar på 24 timmar. Hyllningar från Lady Gaga, Erykah Badu och Adele. Och djuplodande analyser i internationell kulturpress. Men vad vill rapparen Childish Gambino egentligen säga med den symboltyngda videon till nya singeln This is America?

Mångsysslaren Donald Glover är en skådespelare känd från tv-serier som Community och egenskrivna Atlanta. Men han är också rappare under namnet Childish Gambino.

I samband med att Glover gästade amerikanska tv-programmet Saturday Night Live i helgen premiärvisades hans nya musikvideo This is America – ett fyra minuter långt verk som inom ett dygn fått 10 miljoner visningar och ungefär lika många tecken skrivna om sig i den engelskspråkiga kulturpressen. Inte sedan Beyoncés virala gravidbild har en populärkulturprodukt analyserats så mycket av så många på så kort tid.

Späckad av symboler

Videon, som innehåller enbart svarta skådespelare, är späckad av symboler och referenser till skjutningar, dansstilar, rasism, sociala medier och polisvåld. Childish Gambino – Donald Glover – dansar tröjlös, med större hår och skägg än vanligt och med ett minspel som tycks åkalla den amerikanska minstrelshowens rasstereotyper. Ena sekunden dansar han sorglöst för att i nästa sekund skjuta en man för att genast börja dansa igen med gapande ögon och ett halvvansinnigt leende.

Det är Childish Gambino själv som håller i vapnen. Det första överraskande skottet avfyrar han i en kroppsposition misstänkt lik den kända bilden av karikatyren Jim Crow, känd från nämnda minstrel-shower. Sedan fortsätter det med dans, som följs av skjutningar, som följs av dans. Ungdomar filmar med sina mobiltelefoner, det röks cannabis, och alltihop avslutas med en skräckslagen Childish Gambino som jagas genom en mörk tunnel.

Vanity Fair, Time, The Guardian, CNN och Vulture är bara några av dem som skrivit om videon. Och alla ställer sig frågan: Vad betyder det här egentligen?

De flesta kulturjournalister som skrivit om videon verkar tolka den som skarp kritik mot vapenvåld och polisbrutalitet mot afroamerikaner, samtidigt som den ses som en blinkning till hur våldet fortfarande bara fungerar som en slags underhållning.

Dansar för att slippa gråta

Enligt Time kan Gambinos och de svarta dansarnas sorglösa dansande tillsammans med det brutala våldet förstås på tre sätt: ”ett, de är aningslösa och dansar. Två, de har en aning och dansar för att slippa gråta. Tre, de jammar för kameran eller för sociala medier medvetna om att deras dansande är en distraktion”.

The Guardian kallar This is America för ”ett satiriskt mästerverk”, och en ”komplex dissekering av vapenvåld och amerikansk rasism”.

Det satiriska i videon skulle kunna vara hur Childish Gambino visar hur svart underhållning samtidigt kan fungera som minstrel-show, ett uppvisande av stereotyper, och en fristad för dem som utsätts för samma stereotyper. Det är tolkningen som görs i The Atlantic.

Medan Vanity Fair menar att videon trots allt ställer en felaktig diagnos över det amerikanska samhället: den tycks vilja säga att amerikaner är distraherade av underhållning till den grad att de missar våldet mot svarta (i en scen i videon skjuter Glover en kyrkokör – flera har tolkat det som en referens till kyrkoskjutningen i Charleston förra året) men tesen stämmer inte, enligt Vanity Fair, som snarare misstänker att Glover gjort en video fylld med symboler för sakens skull: ”Videon känns på något sätt för bekväm, för välputsad i vilka idéer den nu tror sig ha. Dess ambition, gissar jag, är att visa sig så pass provokativ att huruvida Glover faktiskt menar det han säger i slutändan blir mindre viktigt än det faktum att han säljer det bra”.

Återuppleva offentliga trauman

Enligt The New Yorker är musikvideon en kraftfull känga riktad mot vapenvåld och hur lite svarta liv verkar vara värda i dagens USA. Men samtidigt har många afroamerikaner svårt för videon, menar The New Yorkers Doreen St. Félix: ”Glover tvingar oss att återuppleva offentliga trauman och låter oss knappt dra efter andan innan han tvingar oss att dansa”.

Oavsett hur Donald Glover egentligen tänkt med sin musikvideo så är genomslaget för This is America ytterligare en i en lång rad för 34-åringen. 2017 belönades han med både Emmy- och Golden Globe-statyetter för tv-serien Atlanta, som han både skriver, regisserar och spelar huvudrollen i. Hans album Redbone vann en Grammy i januari 2018, och våren 2018 spelar han rollen som en ung Lando Calirissian i Disneys nya Star Wars-film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer