Kulturnyheterna träffar Mando Diao

Uppdaterad
Publicerad

De är ett av Sveriges största band, med turnéer över hela världen. Och är det några som hållit den traditionella garagerockens fana högt är det just Borlängebandet Mando Diao. Men på nya skivan Give Me Fire blir det delvis ett annat ljud i skällan när hiphopproducenterna Salazar Brothers producerat skivan.

Det är ett Mando Diao med minst ena benet på dansgolvet som dundrar ur högtalarna i studion i Norsborg där mycket av nya albumet vuxit fram. Rocken har delvis fått ge vika för en palett av nya influenser från disco till jazz och hiphop.

För välrenommerade hiphopprodecenterna Salazar Brothers var det nytt territorium att jobba med ett rockband.

– Det var nytt för vi har inte jobbat så mycket med rock tidigare. Samtidigt så kändes det naturligt för vi kom väldigt bra överens med grabbarna, säger Salla Salazar och tillägger att det var roligare än att jobba med hiphop för att det finns mer saker att göra med musiken.

Mando Diao har gjort sig kända som ett band som hållit den rättframma rocken högt, från att de slog igenom med dunder och brak med Bring Em In. Vad hade en tidig upplaga av Mando Diao tyckt om dagens flörtande med dansmusik?

Gustaf Norén tror att han hade blivit överlycklig som tolvåring av att höra nya plattan. Och ännu gladare skulle han ha blivit om han hört sådan musik av ett band från Borlänge. Men vid tiden för genombrottet hade kanske dagens sound inte imponerat på honom.

– I den postpubertala fasen vid 17- till 18-årsåldern hade jag nog känt för något annat. Då hade jag nog hellre skallat min panna blodig mot en tegelvägg, än att glömma alla problem och dansa, säger Gustaf Norén.

För att se hela intervjun med Mando Diaos Gustaf Norén och Björn Dixgård: Klicka på videolänken ovan!

Thomas Jackson/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.