Buffy the vampire slayer, The Black Widow, Jessica Jones och Elastigirl. Foto: Skärmdump Youtube

Kulturnyheternas kvinnliga superhjältefavoriter

Enligt Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin var inte Wonder Woman det lyckade kvinnliga superhjälteporträttet som många hade hoppats på i förhandssnacket. Men det finns några kvinnliga superhjältekaraktärer som blivit porträtterade på ett nyanserat sätt genom film- och tv-historien – här är Kulturnyheternas favoriter.

Wonder Woman har svensk premiär under fredagen den 2 juni men har varit ett hett samtalsämne under det senaste året. Publiken fick en försmak av Gal Gadot som Wonder Woman redan i mars förra året då hon gjorde ett gästspel i filmen ”Batman v Superman: Dawn of Justice”.

Wonder Woman blev också en stor snackis efter att FN utsett seriehjältinnan till ambassadör, ett jobb som hon bara fick behålla i en månad då det riktades stark kritik mot att ett sådant jobb tilldelades en fiktiv karaktär.   

När nu superhjältinnan får en egen film är det inte det nyanserade kvinnohjälteporträtt som många hade hoppats på. ”Regissören må vara kvinna men vi befinner oss fortfarande i det pubertala pojkrumslandet”skriver Fredrik Sahlin i sin recension.

LÄS MER: Recension ”Wonder Woman”

Nyanserade porträtt

Men genom film- och tv-historien finns det flera lyckade nyanserade porträtt av kvinnliga superhjältar. Det här är Kulturnyheternas favoriter:

Elastigirl

Elastigirl från The Incredibles (2004). Foto: Skärmdump Youtube

I Pixars animerade klassiker The Incredibles (2004) skildras Elastigirl både som en supervig superhjälte som slåss mot superskurken Syndrome och som småbarnsmamma som måste hantera vardagens bestyr.

Buffy the vampire slayer

Sarah Michelle Gellar tolkade Buffy Summers i Joss Whedons kultserie Buffy the vampire slayer från 1997. I serien, som fick sju säsonger, fick den vampyrjagande tonåringen utvecklas till en komplex kvinna som kämpar mot mörka krafter utrustad med en träpåk samtidigt som hon har en enorm empati som även spiller över på vampyrer då och då.

Sarah Michelle Gellar som Buffy the vampire slayer. Foto: Skärmdump Youtube

The Black Widow

Scarlett Johansson har gett liv åt Marvels Natasha Romanoff/Black Widow som tränades till att bli elitlönnmördare av den ryska underrättelsetjänsten men som senare allierade sig med Captain America och The Avengers. Black Widow är bland annat med i Iron Man 2 (2010), The Avengers (2012) och Captain America: The Winter Soldier (2014) men karaktären får verkligen ett djup i Avengers 2: Age of Ultron (2015) då Black Widow delar med sig av sitt förflutna till Bruce Banner/The Hulk.

Scarlett Johansson som The Black Widow. Foto: Skärmdump Youtube

Jessica Jones

I den mörka tv-serien Jessica Jones gör Krysten Ritter tolkningen av den övernaturligt starka superhjältinnan. Här är det allt annat än en glättig superhjälte i trikåer, det är mörk noir där Jones tillåts ha ett brett känslospektra.

Krysten Ritter som Jessica Jones. Foto: Skärmdump Youtube

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play