Vad vill partierna på regional nivå att kulturen ska användas till? Foto: Grafik: Martin Gradén

Frågan om kulturens nyttoaspekter delar landets regionpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas kulturpolitiska serie inför valet har nu kommit fram till kulturnytta. För vad vill partierna på regional nivå att kulturen ska användas till? Och har kulturen ett egenvärde i sig eller måste den gynna ekonomisk tillväxt? Här uppvisas tydliga skiljelinjer mellan blocken.

I många kulturfrågor är riksdagspartierna ganska överens – men i frågan om kulturens nyttoaspekter delas de upp i två läger.

Kulturnyheterna har skickat ut en enkätundersökning till de regionala kulturpolitikerna i landets 21 regioner och landsting.

Ett av påståendena de regionala kulturpolitikerna fick ta ställning till i enkäten var:

Regionens kulturmedel bör i högre grad användas till att stärka den ekonomiska tillväxten i regionen?

Den ena halvan, 52 procent, instämmer helt eller delvis med det, och här är de borgerliga partierna överrepresenterade. Den andra halvan, 44 procent, tar helt eller delvis avstånd till att regionens kulturmedel ska stärka den ekonomiska tillväxten, och här är de rödgröna partierna överrepresenterade.

Susanne Wallner (M), vice ordförande i den regionala utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen. Hon beskriver kulturlivet som viktigt för att kunna upprätthålla regionens turism- och besöksnäring.

– Vi har en jättestark besöksnäring och då är vi beroende av ett starkt kulturliv. För det stärker vår besöksnäring och stärker tillväxten för de företag som främst jobbar inom den sektorn, säger Susanné Wallner (M).

Ekonomiskt samarbete – eller inte?

Ett annat påstående politikerna fick ta ställning till i enkäten var:

Regionala kulturinstitutioner bör i högre grad samarbeta ekonomiskt med aktörer i det privata näringslivet?

Där svarade 60,1 procent att de helt eller delvis instämmer, och här är Allians-partierna i majoritet. 35,5 procent tar helt eller delvis avstånd, med de rödgröna partierna i majoritet.

Bland de fyra Sverigedemokrater som svarat så går det ej att utläsa någon enhetlig linje.

Alf Norberg (V), ordförande i kultur-och kompetensnämnden i Region Gävleborg, betonar kulturens egenvärde.

– Om man börjar med att sätta den ekonomiska tillväxten först då är man lite farligt ute, för kulturen måste få finnas och existera och utövas på kulturens egna villkor. Det är kulturens egenvärde som är det väsentliga i sammanhanget, säger Alf Norberg (V).

Att kultur kan stärka den ekonomiska tillväxten, är inte det positivt?

– Jag tycker att det är jättepositivt men jag tycker att kulturen i första hand ska existera på sina egna villkor, säger Alf Norberg.

KULTURENKÄT

Visa

Kulturnyheterna har skickat ut enkäten till landets regionala kulturpolitiker, som sitter i de nämnder som beslutar om kulturfrågor i Sveriges 21 landsting och regioner. Av 217 tillfrågade har 158 svarat, vilket innebär en svarsfrekvens på 73 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer