Foto: Casper Hedberg / SvD / TT

Kulturorganisationens krav: ”Stötta det lokala kulturlivet”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Ideell kulturallians, som samlar 20 rikstäckande kulturorganisationer, uppmanar landets kommuner att stötta det lokala kulturlivet som drabbas hårt av coronapandemin. I ett öppet brev presenterar organisationen ett åtgärdsförslag i syfte att dämpa effekterna av coronaviruset.

Kultursektorn står inför stora utmaningar till följd av coronapandemin. Särskilt skört är det ideella, lokala kulturlivet, menar organisationen Ideell kulturallians som nu uppmanar Sveriges 290 kommuner att stötta den lokala kulturen, det framkommer i ett pressmeddelande.

Lokala kulturlivet kan försvagas

”För den ideella kultursektorn är läget akut och det finns inga marginaler. Risken är att stöden kommer när det redan är försent. Verksamheter kan tvingas lägga ner med resultatet att det sker en långsiktig försvagning av det lokala kulturlivet.”, varnar Ideell kulturallians.

I ett öppet brev till kommunerna lägger organisationen fram ett antal förslag till åtgärder, bland annat att kommunerna inför hyresfria månader, riktade krispaket för att kompensera för förlorade intäkter och att framtida bidrag som baseras på genomförda aktiviteter utgår från år 2019 istället för år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer