Pedro Almodóvar, Olga Tokarczuk, Isabelle Huppert och Stellan Skarsgård hör till de kulturpersonligheter som undertecknat det öppna brevet. Foto: TT

Kulturkändisarnas krav på EU: Sätt press på Polen

Uppdaterad
Publicerad

Margaret Atwood, Pedro Almodóvar och Stellan Skarsgård är några av de kulturpersonligheter som skrivit under ett öppet brev till EU-kommissionen där man kritiserar Polens behandling av HBTQ-personer. Bakom uppropet står nobelpristagaren Olga Tokarczuk.

”Kära Dr. von der Leyen, vi vill uttrycka vår ilska över förtrycket som HBTQ-communityn utsätts för i Polen”. Så inleds brevet, adresserat till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Efter att flera polska städer inrättat så kallat ”HBTQ-fria zooner” drog EU i somras in stödet till sex polska kommuner. Den polska regeringen har därefter gått in och stöttat kommunerna, vilket väckt starka reaktioner runt om i världen.

HBTQ-personers situation i Polen har uppmärksammats många gånger de senaste åren, och under presidentvalskampanjen i somras gick presidenten Andrzej Duda hård åt HBTQ-communityn.

Över 70 kulturpersonligheter

Ett stort antal kulturpersonligheter uppmanar nu EU att markera tydligare mot Polen. Initiativtagare till uppropet är nobelpristagaren Olga Tokarczuk. I det öppna brevet står att EU bör försvara alla människors lika värde och respekt för minoriteter, som man menar är under attack i Polen.

Ett 70-tal kulturpersonligheter från Europa och USA står som undertecknare bland andra författarna Margaret Atwood och Paul Auster, regissören Pedro Almodóvar, skådespelerskan Isabelle Huppert och svenske Stellan Skarsgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.