Robert Aschberg Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

30 kulturpersonligheter kräver Gui Minhais frigivning

Uppdaterad
Publicerad

30 svenska kulturpersonligheter kräver att författaren och förläggaren Gui Minhai ska friges och att Kinas ambassadör i Sverige ska sluta hota personer som kritiserar Kina.

Budskapet står att läsa i ett öppet brev publicerat i bland annat Dagens Nyheter. ”Sverige är en demokrati. Det betyder att vi har yttrandefrihet. Vi försvarar den genom att inte låta oss tystas av hot och förolämpningar från utländska diplomater”, heter det i brevet.

Bland signaturerna märks bland andra Svenska förläggareföreningens vd Kristina Ahlinder, Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson.

I fjol hotade Kina och Sverigeambassadören Gui Congyou med att ”vidta åtgärder” mot Sverige när Svenska Pen tilldelade Gui Minhai Tucholskypriset i hans frånvaro.

Gui, som är svensk medborgare, sitter fängslad i Kina och har inte setts till sedan 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.