Kulturpolitik – 4 sekunder av 263 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Almedalsveckan har nått sitt slut. Men vad hände egentligen med kulturpolitiken? Kulturnyheterna summerar hur partiledartalen berörde kulturen.

Av de totalt 263 minuter partiledartal som Almedalen bjöd på så var det bara fyra sekunder som handlade om kulturpolitik.

– Vi tror på kulturen som en hållbar tillväxtsektor, sade Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet i sitt tal under fredagen.

Men trots att det ändå dök upp två tydliga kulturpolitiska förslag under partidagarna, som Kristdemokraternas klassikerlista och Sverigedemokraternas förslag om att skicka folkmusiker och folkdansare till förorterna, var det bara Miljöpartiet som nämnde något om kulturpolitik i sitt tal.

Nämnde kulturprofiler

Visst var det en och annan kulturprofils namn som droppades av partiledarna. Stefan Löfven (S) nämnde bland annat Laleh och Jens Lekman, Ebba Busch Thor (KD) nämnde Alicia Vikander och Robyn och Anna Kinberg Batra refererade till Pernilla Wahlgren. Men samtliga kulturprofiler som nämndes lyftes fram i ett annat syfte än kulturpolitiskt, istället lyftes de fram som exempelvis entreprenörer och förebilder från förorten.

Inte helt frånvarande

Men kulturpolitiken var inte helt frånvarande. Av Almedalens 3825 evenemang hade 68 stycken en kulturanknytning, vilket placerade kulturen på plats 21 bland de populäraste ämnena på Almedals-agendan.

Trots detta kvarstår ändå frågan – vad hände egentligen med kulturpolitiken?   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet